Matematik

Forkort brøker

19. maj 2018 af Sarah3310 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg har altid haft svært ved at forkorte nogle svære brøker, hvordan giber jeg sådan nogle opgaver an 

jeg har snart mantematik årsprøve, så jeg vil lige lære det inden

Vedhæftet fil: IMG_0819.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

Omskriv potenserne til multiplikation. Så kommer brøkerne på formen

    \frac{\text{faktor}_{2,1}\cdot \text{faktor}_{2,2}\cdot\ldots\cdot\text{faktor}_{2,n}}{\text{faktor}_{1,1}\cdot \text{faktor}_{1,2}\cdot\ldots\cdot\text{faktor}_{1,n}}

Hvor hver faktor er et tal eller symbol. Hvis et symbol er faktor i tæller og nævner går de ud med hinanden.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. maj 2018 af mathon

a)
                  \small \frac{4x^2y}{(2y)^2}=\frac{2^2\cdot x\cdot y}{2^2\cdot y^2}=2^{2-2}\cdot x\cdot y^{1-2}=2^0\cdot x\cdot y^{-1}=x\cdot y^{-1}


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. maj 2018 af mathon

b)
                  \small \small \frac{(2xy)^2\cdot (4x)^2}{(2x)^4}=\frac{\left (2xy \cdot 2^2x \right )^2}{2^4x^4}=\frac{\left (2^3x^2y \right )^2}{2^4x^4}=\frac{2^6x^4y^2}{2^4x^4}=2^{6-4}x^0y^2=2^2y^2=4y^2


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. maj 2018 af StoreNord

a)
                            \frac{(4x^{2})\cdot y}{(2y)^{2}}= \frac{4x^{2}\cdot y}{2^{2}\cdot y^{2}}=\frac{x^{2}}{y}
b)
                           OK


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. maj 2018 af mathon

a)
                  \small \small \frac{4x^2y}{(2y)^2}=\frac{2^2\cdot x^\mathbf{{\color{Red} 2}}\cdot y}{2^2\cdot y^2}=2^{2-2}\cdot x^2\cdot y^{1-2}=2^0\cdot x^2\cdot y^{-1}=x^2\cdot y^{-1}


Skriv et svar til: Forkort brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.