Fysik

Bølgelængde

20. maj 2018 af Stjerneskud2016 - Niveau: B-niveau

Hej Jeg har lavet forsøg og lavet beregninger til førsøget. Jeg har kigget på den første blå lys og fik et mærkeligt resultat. Jeg er ikke sikker på om jeg fik det i nm eller ikke. Hvordan skal jeg sammenligne bølgelængden som jeg fik med den i tabellen?

Mange tak på forhånd

Vedhæftet fil: 2018-05-20_11-59-36.png

Svar #1
20. maj 2018 af Stjerneskud2016

Forsøget 

Vedhæftet fil:2018-05-20_12-06-24.png

Svar #2
20. maj 2018 af Stjerneskud2016

Skal jeg bruge den her tabel?
Vedhæftet fil:image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2018 af mathon

Du skal beregne \small \lambda, som du via tabellen oversætter til en farve.


Svar #4
20. maj 2018 af Stjerneskud2016

Jeg fik den blå lampe til  0.000006323426806 nm. Det giver ikke mening. Hvad har jeg gjort forkert?
 

mathon


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. maj 2018 af mathon

         \small \small \lambda =d\cdot \sin(\varphi_1 )=\left (1666.67\; \mathrm{nm} \right )\cdot {\sin(12.45\degree)}=359.3\; \mathrm{nm}

         \small \small \textbf{hvis }\varphi _1\textbf{ koordinerer 38.1 cm}


Svar #6
20. maj 2018 af Stjerneskud2016

Så du har taget gitterkonstanten 0.0016667 og lavet den om til nm fordi den stod i meter?

mathon


Svar #7
20. maj 2018 af Stjerneskud2016

Når jeg skal finde ud af hvilken grundstof det er ved at kigge på en tabel,er det så sådan en jeg skal kigge på. Der er ingen grundstoffer der udsender stråling ved bølgelængde 359,3?
Vedhæftet fil:image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #8
20. maj 2018 af mathon

Jeg fornemmer, at din ordensangivelse n = 1 måske er forkert.

                                                        


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. maj 2018 af Eksperimentalfysikeren

Det er ikke ordenen, det er galt med. I "2018-05-20_12-06-24.png" står der, at du skal holde et stykke hvidt papir op mod væggen "indenfor den violette linie". Det opfatter jeg sådan, at papiret skal holdes mellem den viollette 1. ordens linie og 0.ordenslinien. I dette område er der ingen synlige linier, men hvidt papir indeholder ofte et stof, der flourescerer blåt, når det rammes af ultraviolet lys. Hvis papiret ikke er der, kan man ikke se linien, fordi væggen ikke har den samme egenskab. Hvis det er det, der er tale om, er din bølgelængde ca. 359nm, altså en ultraviolet linie.


Svar #10
21. maj 2018 af Stjerneskud2016

Jeg målte de samtlige farver, både til højre og venstre. Fra midt i 0.orden til midt på den lilla/grønne linje. på 0.orden ud til den lilla linje. 

mathon

 Eksperimentalfysikeren

Vedhæftet fil:2018-05-21_10-55-35.png

Brugbart svar (0)

Svar #11
21. maj 2018 af Eksperimentalfysikeren

Det synlige spektrum dækker farverne rød-orange-gul-grøn-blå-violet for stigende frekvens og dermed aftagende bølgelængde. Den rækkefølge, du har for de fire målte linier er farvemæsigt ikke den samme. Det skyldes, at den linie, du kalder blå, faktisk er ultraviolet. Grænsen mellem synligt lys og ultraviolet lys ligger ved 400nm.

Så vidt, jeg har forstået dig, skal du finde de fire bølgelængder og sammenligne de synlige med dem, der er  vst på fotografiet. Ud fra det skulle du være i stand til af identificere grundstoffet. Jeg har prøvet det af, men det ser ud til, at der er noget galt. Har du tabeller for andre grundstoffer?


Skriv et svar til: Bølgelængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.