Matematik

Bestem hvilke værdier vektoren er parallel

29. maj 2018 af mjmj41 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Kan simpelthen ikke få denne til at lykkes. Når jeg forsøger med diskriminantformlen får jeg enten et mærkeligt tal eller et negativt. Håber der er nogen der har lyst til at give opgaven et skud.

Vedhæftet fil: vektor2.png

Svar #1
29. maj 2018 af mjmj41 (Slettet)

Kunne virkelig godt stadig bruge hjælp til denne opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

Hvis diskriminanten er negativ så er svaret: Ingen


Svar #3
29. maj 2018 af mjmj41 (Slettet)

Hvis vektorene skal være parallelle skal planproduktet være lig 0.

Dermed:

(t+3) * 4 - t * (1-t) = 0
4t + 12 - t + t^2 = 0
t2^2 - 3t + 12 = 0
D = -3^2 - 4 * 1 * 12 = -39

Dermed ingen løsninger. Kan det virkelig passe?


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

Ja, men din notation er forkert da   -3^2 = -9
                                                 og   (-3)^2 = 9


Svar #5
30. maj 2018 af mjmj41 (Slettet)

Det som forvirrer mig er, at jeg husker at D skal være positiv. Det er et mundtligt eksamen spørgsmål, og ville derfor også give mest mening, hvis det gjorde. Er der en som gider at prøve at tjekke om de får samme resultat som mig?


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

"jeg husker at D skal være positiv"
 - Diskriminanten kan være negativ (0 løsninger), 0 (1 løsning), positiv (2 løsninger).

Jeg får samme resultat.


Svar #7
30. maj 2018 af mjmj41 (Slettet)

Den anden del af spørgsmålet spørges der for hvilke værdier t vektorene er ortogonale.

De er ortogonale, hvis prikproduktet af de to vektorer er lig 0.

Derfor

t + 3 * t - 1 + t * 4 = 0
t^2 - t + 3t - 3 + 4t = 0
t^2 + 6t - 3 = 0

D = 6^2-(-12)
D = 48

X = (-6 +- sqrt(48)) / 2
X = -6,47 og 0,47

Disse t-værdier passer dog ikke når jeg forsøger at sætte dem ind i den første ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

De løsninger du finder er rigtige bortset fra afrundingen (det giver -6.46 eller 0.46).

Det dur ikke at skrive X=-6.46, når det er t der er lig -6.46

Grunden til at de ikke passer med den første ligning er, at
t + 3 * t - 1 + t * 4   betyder
(t + (3 * t) - 1) + (t * 4)

hvilket ikke er korrekt, da ligningen er
(t + 3) * (t - 1) + t * 4 = 0


Svar #9
30. maj 2018 af mjmj41 (Slettet)

Bemærkede lige at koordinaten til vektor v er (1-t) og ikke (t-1) som jeg har brugt...

Det ændrer ret meget, da det nu ser sådan her ud:

t + 3 * 1-t + t*4 = 0
t + t^2 + 3 - 3t +4t = 0
t^2 +2t +3

Og det giver endnu engang en negativ diskriminant..


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

t * (-t) giver -t^2 ikke t^2, så diskriminanten giver 16.

       t + 3 * 1-t + t*4 = 0     betyder noget helt andet end
(t + 3) * (1 - t) + t*4 = 0

se #8


Skriv et svar til: Bestem hvilke værdier vektoren er parallel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.