Matematik

Meget store beregninger?

16. august 2018 af Oxim - Niveau: A-niveau

Hej, mit excel har givet op da tallene i mine beregninger er blevet for store. Nogen der har en løsning?

Det som jeg gør er, at i fx A247 beregner jeg summen
af de fem ovenstående celler A242, A243, A244, A245 og A246.

I C247 beregner jeg så

=(18^B247-A247)/18^B247

Det vil jeg så gøre igen og igen hele vejen ned indtil tallet i kolonne B er 1000, eller når resultatet i kolonne C nærmer sig 0.5 eller 1.0 eller noget andet spændende. Jeg kan desværre ikke se en genvej, så jeg er nok nødt til at gøre det for hver række...

Vedhæftet fil: 3is7IRz.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
17. august 2018 af guuoo2 (Slettet)

Divider ind i parentesen i formlen for dine C-celler:
(18B247 - A247) / 18B247  =  1 - A247 / 18B247

Dvs. C-cellerne kan beregnes ved
   C247 = 1 - D247

hvis D-cellerne gives formen:
   D247 = A247 / 18B247                  hvormed der gælder   A247 = D247 * 18B247

D'erne kan beregnes uden overflow.
Bemærk at
    D1 = 1,  D2 = 1,  D3 = 1,  D4 = 1,  D5 = 1

For de resterende D-celler fås
   D247 = A247 / 18B247
   D247 = 17 * (A242 + A243 + A244 + A245 + A246) / 18B247
   D247 = 17 * (D242 * 18B242 + D243 * 18B243 + D244 * 18B244 + D245 * 18B245 + D246 * 18B246) / 18B247

Nu divideres 18B247 ind:
   D247 = 17 * (D242 / 185 + D243 / 184 + D244 / 183 + D245 / 182 + D246 / 18)

På den måde har du kun brug for D- og C-cellerne og alle cellerne vil have en værdi mellem 0 og 1.


Svar #2
17. august 2018 af Oxim

Det virker, tusind tak!!


Skriv et svar til: Meget store beregninger?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.