Fysik
Beregning af Delta S (ibuprofen)
Jeg har svært ved at gribe fgl. opgave an, og hvordan den egentlig løses vha. CAS.
Jeg håber, at I kan hjælpe mig. Tak på forhånd!
Svar #1
19. august 2018 af Sveppalyf (Slettet)
ΔS = ∫T1T2 dS <=>
ΔS = ∫T1T2 (Cp,l / T) dT <=>
ΔS = ∫T1T2 ((8,03 T - 2534,20) / T) dT <=>
ΔS = ∫T1T2 ( 8,03 - 2534,20/T) dT <=>
ΔS = [ 8,03T - 2534,20*ln(T) ]T1T2 <=>
ΔS = 8,03T2 - 2534,20*ln(T2) - 8,03T1 + 2534,20*ln(T1) <=>
ΔS = 8,03(T2 - T1) - 2534,20*ln(T2/T1)
Med værdierne indsat:
ΔS = 8,03(100 - 85) - 2534,20*ln((100+273,15)/(85+273,15)) = 16,5 J/K
Svar #2
19. august 2018 af sansas
Mange tak for dit fyldstgørende svar. Hvordan vil det løses vha. CAS? Jeg vil være i tidspres til eksamen, og vil have svært ved at udlede hele det her udtryk
Svar #3
19. august 2018 af Sveppalyf (Slettet)
Du skal vel definere funktionen
f(T) = 8,03T - 2534,20
og så integrere f(T) / T med hensyn til T fra 85+273,15 til 100+273,15.
Svar #4
19. august 2018 af sansas
Kan du venligt hjælpe mig igen med fgl. spørgesmål?
Hvordan det regnes ud på CAS evt. hvis du ikke har tiden til at udlede det. Tak på forhånd!
Svar #5
19. august 2018 af Sveppalyf (Slettet)
Hvad har man ellers af oplysninger? Jeg tænker man skal bruge Van't Hoff-ligningen, men så skal man vist kende K ved en anden temperatur.
Altså sådan noget her:
d(lnK)/dT = ΔH/(RT2)
Så indsætter jeg udtrykket for ΔH.
d(lnK)/dT = (-9,93 + 7,54*10-3 T) / (RT2) <=>
d(lnK)/dT = 1/R ( -9,93/T2 + 7,54*10-3/T) <=>
d(lnK) = (1/R ( -9,93/T2 + 7,54*10-3/T) )dT <=>
∫lnK1lnK2 d(lnK) = ∫T1T2 (1/R ( -9,93/T2 + 7,54*10-3/T) )dT <=>
ln(K2/K1) = [(1/R) * (9,93/T + 7,54*10-3 ln(T)]T1T2 <=>
ln(K2/K1) = 1/R * (9,93(1/T2 - 1/T1) + 7,54*10-3 ln(T2/T1)) <=>
K2 = K1 * e1/R * (9,93(1/T2 - 1/T1) + 7,54*10-3 ln(T2/T1))
Så hvis du kender K1 ved temperaturen T1, så kan du finde K2 ved temperaturen T2.
Svar #6
19. august 2018 af Sveppalyf (Slettet)
Det er nok meningen du skal lave det med CAS. Så du skal vel definere funktionen ΔH:
ΔH = -9,93 + 7,54*10-3 T
og så definere differentialligningen
d(ln(K))/dT = ΔH/(RT2)
og så løse den med startbetingelsen at ln(K) = ? ved temperaturen T=?, og så finde ln(K) ved T = 310.
Svar #7
19. august 2018 af sansas
Beklager, her er hele opgavebeskrivelsen: https://imgur.com/a/SuaIs2m
Svar #8
19. august 2018 af Sveppalyf (Slettet)
Så har du givet at K = 7,3*103 ved T=298. (Det er altså din K1 og T1.)
Svar #9
20. august 2018 af sansas
Jeg har lidt svært ved at definere dem, og generelt bare hvordan jeg skal skrive hele udtrykket ind. Jeg beklager virkelig ulejligheden.
Svar #10
20. august 2018 af Sveppalyf (Slettet)
Er der ikke lige en der er god til Wordmat der kan hjælpe spørgeren?
Hvis man indsætter i formlen fra #5 får man:
K310 = 7,3*103 * e1/0,008314472 * (9,93(1/310 - 1/298) + 7,54*10-3 ln(310/298)) = 6,48 *103
Svar #11
20. august 2018 af sansas
Dit svar er korrekt, Sveppalyf. Tusind tak. Jeg må vel bare følge denne fremgangsmåde til eksamen, hvis noget lignende skulle dukke op.
Skriv et svar til: Beregning af Delta S (ibuprofen)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
