Matematik

Uligheder

02. september 2018 af Mathian - Niveau: A-niveau

Hej alle, jeg forstår ikke det træk, hvor (x-1) lige pludselig bliver ganget op i tælleren ? 

(2/x-1)-5 \geq 0

(2-5(x-1))/x-1\geq 0

7-5x/x-1\geq 0


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2018 af Drunkmunky (Slettet)

Bemærk, at hvis x-1≠0 så er \frac{x-1}{x-1}=1, og dermed har vi, at

\frac{2}{x-1}-5=\frac{2}{x-1}-5\frac{x-1}{x-1}=\frac{2-5(x-1)}{x-1}=\frac{7-5x}{x-1}


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. september 2018 af swpply (Slettet)

Hej, først og fremmest du har vist lidt problemer med at sætte parenteser korrekt.

"Overbevis" dig selvom at følgende er korrekt for alle x ≠ 1

(1)                                        1 = \frac{x-1}{x-1}.

Bruger vi nu (1) til at substiturere 1 med (x-1)/(x-1), dermed har du at

                               \begin{align*} \frac{2}{x-1}-5 &= \frac{2}{x-1}-5\cdot\underbrace{\frac{x-1}{x-1}}_{=1} \\ &=\frac{2 - 5(x-1)}{x-1} \\ &=\frac{7-5x}{x-1} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2018 af SuneChr

\frac{2}{x-1}-5=\frac{2}{x-1}-\frac{5(x-1)}{x-1}=\frac{2-5x+5}{x-1}


Svar #4
02. september 2018 af Mathian

Tak. Beklager det med parenteserne.  Jeg forstår hvad i siger, altså 1=x-1 hvis x-1 ikke er lig 0. Men hvorfor tror I han har valgt at gøre det? 


Svar #5
02. september 2018 af Mathian

og ikke bare fortsætte med hvad han har? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. september 2018 af Eksperimentalfysikeren

Næste trin vil være at gange på begge sider af ulighedstegnet med (x-1). Når man gør det, er det nødvendigt at se på de to tilfælde (x-1) > 0 og (x-1) < 0. I det første tilfælde er der ingen problemer, men i det andet skal ulighedstegnet vendes.

Derefter samles led med x på den ene side af ulighedstegnet og led uden x på den anden side. Koefficienten divideres væk ( i begge de to tilfælde).


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. september 2018 af SuneChr

En anden løsningsmetode kan udnytte, at brøken

    \frac{-5x+7}{x-1}
er ikke-negativ, hvis tæller og nævner har samme fortegn og derudover, at tælleren er lig nul.
(Som indledning skal nævneren altid forsikres mod ikke at kunne blive nul).


Skriv et svar til: Uligheder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.