Matematik

omvendte funktioner

20. september 2018 af TKCA1 - Niveau: B-niveau

Er der nogen der kan hjælpe med hvordan man finder indre og ydre funktioner? Har lidt svært ved at forstå det.

h(x)=ln(x^2)

h(x)=(cos x+1)^4


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. september 2018 af Festino

Når man har en sammensat funktion h(x)=g(f(x))=(g\circ f)(x), så kaldes f den indre funktion og g den ydre funktion. Når man skal finde funktionsværdien for den sammensatte funktion, starter man med at regne indefra.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. september 2018 af Drunkmunky (Slettet)

Vi skal finde funktioner i(x) og y(x) så h(x)=y(i(x)) (hvor i står for indre og y står ydre). I dit første eksempel har vi, at y(x)=ln(x) og i(x)=x^2. Hvorfor? Fordi vi har y(i(x))=y(x^2)=ln(x^2)=h(x).

I det andet eksempel er i(x)=cos(x)+1 og y(x)=x^4 så y(i(x))=y(cos(x)+1)=(cos(x)+1)^4=h(x), som ønsket.

Generelt er at tip at se hvad der står inden i parentesen i den sammensatte funktion for at finde den indre og ydre funktion.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2018 af swpply (Slettet)

Bemærk at hverken dine indre og ydre funktioner eller de to funktioner ln(x2) og (cos(x+1))4 er omvendte funktioner, hvorfor du enten har misforstået hvad det vil sige for to funktioner at være omvendte/inverse funktioner eller har givet tråden en tilsyneladende misvisende titel iforhold til dit egentlig spørgsmål.


Svar #4
20. september 2018 af TKCA1

Ok det giver faktisk ok god mening selvom det er lidt forvirrende:) mange tak

Skriv et svar til: omvendte funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.