Fysik

Erstatningsresistans

24. september 2018 af Jens1901 - Niveau: B-niveau

Alle modstande har modstanden 1,00 ohm. Hvordan skal denne her beregnes? Nogen, der kan hjælpe? Se billedet: 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2018 af mathon


Svar #2
24. september 2018 af Jens1901

Ja. Hvordan skal den bergenes? 1/R1+1/R2+1/R3 = 3 ohm?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. september 2018 af swpply (Slettet)

Eftersom at R_2 og R_3 er parallelforbundne har du at

                  \frac{1}{R_\text{par}} = \frac{1}{R_2} + \frac{1}{R_3} \quad\Leftrightarrow\quad R_\text{par} = \frac{R_2R_3}{R_1 + R_3}

hvor R_\text{par} betegner er erstatningsresistansen for R_2 og R_3. Brug nu at erstatningsresistansen for serieforbundne modstande er bestemt ved summen af modstanderne. Hvorfor at

              \begin{align*} R_\text{erstat} &= R_1+R_\text{par} \\ &=R_1 + \frac{R_2R_3}{R_2 + R_3} \\ &= 1\,\Omega + \frac{1\,\Omega\cdot 1\,\Omega}{1\,\Omega + 1\,\Omega} \\ &= 1\,\Omega + 0.5\,\Omega \\ &= 1.5\,\Omega\end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. september 2018 af peter lind

R2 og R3 sættes sammen parallelt  til en modstand, som igen sættes sammen med R1 serielt


Svar #5
24. september 2018 af Jens1901

Så: 1/R2+1/R3 = 1/1 + 1/1 = 2 ohm (parrellelt) og de sættes sammen med R1, så: R1 1 ohm + (R2+R3) 2 ohm = 3 ohm?


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. september 2018 af peter lind

Nej 1/R2+1/R3 = 1/R (ikke R)


Svar #7
24. september 2018 af Jens1901

Så: 1/R2+1/R3=1/2=0,5+R1 (1) = 1,5 ohm.


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. september 2018 af swpply (Slettet)

Ja, se #3


Svar #9
24. september 2018 af Jens1901

Hov, det har jeg ikke lagt mærke til. Beklager :-)


Svar #10
24. september 2018 af Jens1901

#8 Jeg skal også besvare et spørgsmål, hvor der er én R4 til højre for parallelforbindelsen mellem R2 og R3. Skal samme metode bruges, hvor R2 og R3 sættes sammen parallelt og derefter lægges de sammen med R1 og R4 serielt?


Brugbart svar (1)

Svar #11
24. september 2018 af swpply (Slettet)

#10. Ja, for i denne situation har du at modstandende R_1R_\text{par} og R_3 er serieforbundne. Erstatningsresistansen bliver altså 2.5 Ω.


Svar #12
24. september 2018 af Jens1901

Mange tak - det giver mening nu :-)


Svar #13
25. september 2018 af Jens1901

Hvad gør man i tilfælde, hvor man får figurer, som den, jeg har vedhæftet? :-) Hver modstand har en resistans på 1 ohm, men det er svært at se, hvordan de skal bestemmes, fordi de ligger sådan. 


Svar #14
25. september 2018 af Jens1901

Ift. #13 - skal de bare bestemmes parallelt eller hvordan? 


Skriv et svar til: Erstatningsresistans

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.