Fysik

Elektrisk energi

04. oktober 2018 af NHLfan - Niveau: B-niveau

Hej! Jeg har fået følgende opgave, som jeg har lidt svært ved at løse. Vil sætte pris på noget hjælp :-)

En by skal have leveret elektrisk energi fra et lille kraftværk. I byen er der 20.000 husstande og hver husstand har brug for 4800 kWh pr. år.

a) Vis, at byen har brug for, at der tilføres energi med effekten 5,2 MW

Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. oktober 2018 af swpply (Slettet)

Hint, for at løse opgaven skal du blot omregne enheder fra kWh pr. år til MW (og gange med 20.000)


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. oktober 2018 af swpply (Slettet)

Et hus i byen bruger igennemsnit

            4800\tfrac{kWh}{aar}\cdot3.6\tfrac{MJ}{kWh}\cdot \frac{1}{365.24\tfrac{dage}{aar}\cdot24\tfrac{timer}{dag}\cdot3600\tfrac{sekunder}{time}} \approx 0.548\,kW

Hvorfor at byen i gennemsnit bruger

                           20000\cdot 0.548\,kW \approx 10.95\,MW


Svar #3
04. oktober 2018 af NHLfan

Tusind tak! Kan jeg desuden høre om jeg har lavet følgende opgave rigtig?

Energien leveres via kobberledninger med tværsnitsarealet 0,5 cm2 , og kraftværket befinder sig i 10 km afstand fra byen.

Beregn modstanden i den 2 gange 10 km lange kobberledning.

[Kobber specifikke resistans] x [længden i meter] / [Tværsnitarial]

(0,01724* 10000m= /0,5 = 344.8 mOhm
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. oktober 2018 af Rigsby

Er der ikke et par småfejl ?

Skal tværsnitsarealet ikke være 50mm2? og skal længden ikke være 20000m (strømmen skal jo både ud og hjem, so to speak)??

Min indre formel siger: 

Modstanden R=specifik modstand*længden i meter/tværsnitsarealet i m2

R= 0,01724E-6*20000/50E-6=6,896Ohm

og så er der lige en mikrodetalje mere, nemlig at den specifikke modstand som vi regner med her er for teknisk rent kobber hvilket kabler ikke består af, man burde nok nærmere regne med 0,0225E-6 som er den specifikke modstand for kobberkabler, dette giver så et lidt andet resultat:

R=0,0225E-6*20000/50E-6=9Ohm

Håber at det hjælper

B


Skriv et svar til: Elektrisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.