Kemi

finde pH ved titrering af trivalent syre (H3A) med stærk base KOH

13. oktober 2018 af bunnystyle (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Der titreres 100,0mL 0,05M trivalent syre (H3A), (Ka1= 1*10^-3, Ka2= 1*10^-7), Ka3= 1*10^-12) med 0,1M KOH. Der skal beregnes pH ved:

a.) 0mL KOH (den er beregnet til pH=2,18)

b.) 10,0mL KOH

svar på b.) burde være pH=2,55 ifølge bogen, men jeg kan overhovedet ikke få 2,55. Er der nogen der kan forklare mig i detaljer hvordan dette beregnes?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2018 af mathon

pK_{a1}=-\log(10^{-3})=3\qquad \textup{dvs middelst\ae rk syre}

     a)
               pH=-\log\left ( \frac{-K_{a1}+\sqrt{{K_{a1}}^2+4\cdot c_s\cdot K_{a1}}}{2} \right )

               pH=-\log\left ( \frac{-\left (10^{-3} \right )+\sqrt{\left (10^{-3} \right )^2+4\cdot 0.05\cdot 10^{-3}}}{2} \right )

               pH=2.18


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. oktober 2018 af mathon

ved tilsætning af KOH dannes en puffer:

               pH=pK_{a1}+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )

               \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! pH=3+\log\left (\frac{(0.010\; L)\cdot(0.1\; \tfrac{mol}{L}) }{(0.100\; L)\cdot (0.05\; \tfrac{mol}{L})-(0.010\; L)\cdot(0.1\; \tfrac{mol}{L})}\right)=3+\log\left ( \frac{0.001}{0.004} \right )=2.40


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2018 af mathon

\small \textup{pufferen er:}\qquad H_3A/H_2A^-


Svar #4
13. oktober 2018 af bunnystyle (Slettet)

mange tak 


Skriv et svar til: finde pH ved titrering af trivalent syre (H3A) med stærk base KOH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.