Matematik

LIGEFREM PROPORTIONALITET

21. oktober 2018 af G22G (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa! jeg har virkelig brug for hjælp her :/ har aldrig været god til funktioner osv, men er der nogle kloge hoveder som kan hjælpe mig her? vil virkelig sætte stor pris på det! opgaverne lyder:

Opgave 2.

Mellem to variable

x : vægt af oksesteg (kg) og  y : pris (kr.)

er der følgende ligefremme proportionalitet:  y = 150·x

1. Bestem y, når x=3.2
2. Bestem x, når y = 212

Opgave 3.

Mellem to variable

x : vægt af laks (kg) og  y : pris (kr.)

er der følgende ligefremme proportionalitet:  y = k·x

Det oplyses, at y =120, når x=3

1. Bestem proportionalitetskonstanten k
2. Bestem y, når x=2
3. Bestem x, når y = 123

Det virker så simpelt men alligevel kan jeg ikke helt forstå det :/ mange tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. oktober 2018 af guuoo2 (Slettet)

y = 150·x   er en ligning/variablesammenhæng, ikke en funktion.

Når x=3.2  så fortæller ligningen at  y = 150·3.2 = 150*32/10
                                                                              = 15 * 32
                                                                             = 10*32 + 5*32
                                                                             = 320 + 5*30 + 5*2
                                                                             = 320 + 150 + 10 = 480


Svar #2
21. oktober 2018 af G22G (Slettet)

Mange tak for svaret, guuoo. Fik også 480, men det virkede bare til at være for simpelt, derfor blev jeg pludselig usikker. Kan det så passe at '2. Bestem x, når y = 212' x så er 1.4?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2018 af mathon

     Ja


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. oktober 2018 af mathon

Opgave 3

       \small \begin{array} {llrcllrcllrcl} 1.&\textup{lakspris}&y&=&k\cdot x&\, \textup {med sammenh\ae ngen}&120&=&k\cdot 3&\textup{dvs}&k&=&40\\ 2.&\textup{beregning af y}&y&=&40\cdot 2&=\\ 3.&\textup{beregning af x}&x&=&123:40&= \end{array}


Svar #5
21. oktober 2018 af G22G (Slettet)

Mange tak mathon! betyder meget at du tog dig tid til at hjælpe mig :) forstår det fuldt ud nu hvor jeg kigger på dine beregninger.


Skriv et svar til: LIGEFREM PROPORTIONALITET

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.