Kemi

Alkohol

22. oktober 2018 af Sara6543 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Kan jeg få hjælp til følgende spørgsmål:

Hvad definerer en primær, sekundær og tertiær alkohol?

Hvorfor hedder det Ethanol og Pentan-1-ol, ergo hvorfor tilføjes endelsen ol på alkoholer?

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2018 af mathon

         \begin{array} {lll} \textup{prim\ae r alkohol}&\textup{en OH-gruppe bundet til et C, som er bundet til }\mathrm{\acute{e}}\textup{t andet C-atom}\\ \textup{sekund\ae r alkohol}&\textup{en OH-gruppe bundet til et C, som er bundet til to andre C-atomer}\\ \textup{terti\ae r alkohol}&\textup{en OH-gruppe bundet til et C, som er bundet til tre andre C-atomer} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2018 af mathon

Når et H i en alkan substitueres med en OH-gruppe tilføjes suffixet -ol til alkanens 'navn'.

                    \small \underset{ethan}{CH_3CH_3}\quad\rightarrow \quad \underset{ethanol}{CH_3CH_2OH}
                    


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2018 af mathon

Når der er mere end tre C-atomer i kæden, er det nødvendigt at nummerere det C-atom, som OH-gruppen er bundet til.

                                      \small \begin{array}{llll} C-C-C-C-\underset{\underset{OH}{|}}{C}&&&\textup{pentan-1-ol}\\\\ C-C-C-\underset{\underset{OH}{|}}{C}-C&&&\textup{pentan-2-ol}\\\\ C-C-\underset{\underset{OH}{|}}{C}-C-C&&&\textup{pentan-3-ol} \end{array}


Svar #4
22. oktober 2018 af Sara6543 (Slettet)

Tak for de brugbare svar.

Jeg er lidt i tvivl om hvorvidt 2-methyl-propan-2-ol og pentan-1-ol er sekundære eller tertiære alkoholer.

Pentan-1-ol´s OH-gruppe er bundet til et c-atom, som er bundet til fire andre c-atomer. Men skal der ikke kun være tre for at den er tertiære?

Og 2-methyl-propan-2-ol´s OH-gruppe er bundet til CH3, betyder det så, at den kun er bundet til et c-atom, eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. oktober 2018 af mathon

                            \small \begin{array}{lll} \textup{2-methyl-propan-2-ol}&&\textup{er en terti\ae r alkohol}\\ \textup{propan-1-ol}&&\textup{er en prim\ae r alkohol}\\ \end{array}


Svar #6
22. oktober 2018 af Sara6543 (Slettet)

Hvorfor er 2-methyl-propan-2-ol en tertiær når den har en OH-gruppe der er bundet til et c-atom, som er bundet til to andre c-atomer.

Burde den så ikke være sekundær?


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. oktober 2018 af Pirgos (Slettet)

#6

Hvorfor er 2-methyl-propan-2-ol en tertiær når den har en OH-gruppe der er bundet til et c-atom, som er bundet til to andre c-atomer.

Burde den så ikke være sekundær?


               C- OH atomet er bundet til 3 andre C atomer  ( C4H10O)     

              Tast: Tert-Butanol i søgefeltet på din computer, så kommer du frem til et billede af

                      molekylet


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. oktober 2018 af mathon

tertiær alkohol

                            \small C-C-\overset{\overset{CH_3}{|}}{\underset{\underset{OH}{|}}{C}}-C

                           \small \small \textup{2-methylbutan-2-ol}


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. oktober 2018 af mathon

tertiær alkohol

                            \small \small C-\overset{\overset{CH_3}{|}}{\underset{\underset{OH}{|}}{C}}-C

                           \small \textup{2-methylpropan-2-ol}


Svar #10
22. oktober 2018 af Sara6543 (Slettet)

Hvad er pental-1-ol?

C-atomen er forbundet til fire andre c-atomer.


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. oktober 2018 af mathon

primær alkohol

                            \small \small \small C-C-C-C-\underset{\underset{OH}{|}}{C}
                                 \small \textup{pentan-1-ol}


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. oktober 2018 af mathon

sekundær alkohol

                            \small C-C-C-\underset{\underset{OH}{|}}{C}-C
                                 \small \small \textup{pentan-2-ol}


Skriv et svar til: Alkohol

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.