Fysik

Densitet (massefylde)

03. november 2018 af Blithe - Niveau: C-niveau

Hej. 

Jeg sidder her og regner lidt på ethanols (sprit) densitet. Densiteten er tabelleret til 789 kg/m^3, og formlen er  rho=\frac{m}{V}

Jeg har i et forsøg hældt en sjat ethanol i et måleglas, og aflæste det til 10,8 ml, som er det samme som cm^3. Så vejede jeg målebægeret på en vægt, og trak vægten af det tomme måleglas fra vægte, og fik så 51,4 g. 

Det jeg så ikke forstår er, hvordan man kan se at det her stof er ethanol på mine beregninger:

\frac{10,8/10^3}{51,4/10^6}=210,1167315

Er der nogen, der kan hjælpe mig med at forstå det her?


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. november 2018 af mathon

formentlig fejlskrivning:         \small 51.4\; g\quad\rightarrow \quad 8.514\; g


Svar #2
03. november 2018 af Blithe

Mener du at jeg har glemt at trække det tomme måleglas fra?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2018 af mathon

...i øvrigt har du vendt op og ned på brøkstregen, hvilket du ikke har opdaget, da du ikke medskriver enheder.


Svar #4
03. november 2018 af Blithe

Det tror jeg faktisk du har ret i! Tak for hjælpen


Svar #5
03. november 2018 af Blithe

Det er mig der skrev mit regnestykke forkert op. Jeg kom til at bytte rundt på 10,8 og 51,4, hvor jeg ovenikøbet havde glemt at trække vægten fra det tomme måleglas fra. Tak endnu engang


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. november 2018 af ringstedLC

Fordi man ofte har g/ml omskrives forsøgsdata:

\begin{align*} \rho_{ethanol} &= \frac{m}{V}=789\;\left ( \frac{kg}{m^3}=\frac{kg}{kl}=\frac{g}{l}=\frac{mg}{ml} \right ) \\ \rho_{ethanol} &= \frac{{\color{Magenta} 10.8}\cdot 10^3}{{\color{Red} 51.4}}\;\left ( \frac{{\color{Red} mg}}{{\color{Magenta} ml}} \right )=210\neq789 \\ \rho_{ethanol} &= \frac{{\color{Red} 51.4}\cdot 10^3}{10.8}\;\left ( \frac{mg}{ml} \right )=4759\neq789 \\ \rho_{ethanol} &= \frac{(51.4-42.88)\cdot 10^3}{10.8}\;\left ( \frac{mg}{ml} \right ) \\ \rho_{ethanol} &= \frac{8.85\cdot 10^3}{10.8}\;\left ( \frac{mg}{ml} \right )=789\;\left ( \frac{mg}{ml} \right ) \end{align*}


Skriv et svar til: Densitet (massefylde)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.