Geografi

Sammenhæng mellem topografi og nedbør?

04. november 2018 af Alrighty - Niveau: C-niveau

Hvad er sammenhængen mellem nedbørsmængden og topografi - og hvordan påvirkes et lavt topografisk område til forskel for et højt topografisk område af nedbør?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2018 af ringstedLC

Varm luft kan indeholde mere vand en kold luft. Når varm fugtig luft blæser på tværs af en bjergkæde, tvinges luften opad og afkøles (ca. 1º pr. 200 m.). Og når temperaturen bliver for lav til at luften kan holde på vanddampen, så regner eller sner det. Derfor vil en kystvendt bjergside ofte have et regnfyldt klima, hvorimod "bagsiden" er mere tør. Ex Rocky Mountains, hvor der på siden mod vest er temp. regnskov og i Yellowstone Nationalpark falder enorme mængder sne. Øst for kæden findes den tørrere prærie.

Her i det relativt flade nordvestlige Europa (Danmark, England, Holland og Nordtyskland) får vi en masse skyer fra Atlanterhavet, presset op til os fra sydvest af Golfstrømmens varme vande. Når de kommer her til vores lavere temperaturer og samtidig bliver presset opad fx ved mødet med Sydnorges højland, så kommer der regn. Bergen er en de vådeste byer i Europa. Men fordi der her er temmelig fladt og med korte afstande til havet, afvandes terrænet hurtigt.

Når nedbøren derimod falder som sne i højere liggende terræn med polarklima dannes gletschere istedet for floder. De glider ned fra højlandet og ender i smeltevandfloder, der om foråret kan erodere store arealer. Vores floder (vandløb) har mindre variation i vandmængde og har derfor en mere moderat effekt på landskabet.


Skriv et svar til: Sammenhæng mellem topografi og nedbør?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.