Matematik

Bestem for hver af de tre tangenter førstekoordinaten til dens røringspunkt med grafen for f.

20. november 2018 af mattiii - Niveau: A-niveau

Opgaven lyder:

Grafen for f har tre tangenter t1, t2 og t3, der alle går gennem punktet P(12,0).

Bestem for hver af de tre tangenter førstekoordinaten til dens røringspunkt med grafen for f.

f(x)=\frac{1}{3}x^{3}-\frac{3}{2}x^{2}-4x

Jeg har vedhæftet et billede af situationen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2018 af StoreNord

f'(x) = x*2-3x-4
f'(12) = 12*2 - 3*12 - 4 = 104

t3 har altså hældningen 104 og går gennem (12,0).
Hvad er så dens  b-værdi?


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. november 2018 af Festino

Ligningen for tangenten til f i punktet (x_0,f(x_0)) er

y=f'(x_0)(x-x_0)+f(x_0).

Da tangenten går gennem (12,0), er

0=f'(x_0)(12-x_0)+f(x_0).

Ved at indsætte f(x_0) og f'(x_0) får du en tredjegradsligning i x_0.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2018 af mathon

tangentligning:

                             \small y=({x_o}^2-3x_o-4)(x-x_o)+\tfrac{1}{3}{x_o}^3-\tfrac{3}{2}{x_o}^2-4x_o
gennem (12,0):
                             \small {\color{Red} 0}=({x_o}^2-3x_o-4)({\color{Red} 12}-x_o)+\tfrac{1}{3}{x_o}^3-\tfrac{3}{2}{x_o}^2-4x_o
som
reduceres til:
                             \small 0=-4{x_o}^3+81{x_o}^2-216x_o-288
med løsningerne afrundet til 4 dec.

                             \small x_o=\left\{\begin{matrix} -0.9664\\4.4413 \\ 16.7751 \end{matrix}\right.

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. november 2018 af mathon


Svar #5
20. november 2018 af mattiii

Hvorfor kan b-værdien i tangentligningen omskrives til f(x0)?


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. november 2018 af StoreNord

Tag dig ikke mere af Svar #1. Det er forkert.


Skriv et svar til: Bestem for hver af de tre tangenter førstekoordinaten til dens røringspunkt med grafen for f.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.