Samfundsfag

hvad betyder økonomisk regulering?

30. november 2018 af 14049126 - Niveau: C-niveau

hvad betyder økonomisk regulering?

vores lære har skreve i tavlen at påvirkning af økonomien fra lang sigt, det sker vedhjælp af skatter og afgifter

påvirkning af økonomien på kort sigt sker vedhjælp offentlige udgifter 

hvad mener han


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2018 af MaiiDevon

Finanspolitik kan defineres som statens forsøg på at regulere den økonomiske aktivitet ved hjælp af ændringer i det offentlige budget (udgifter, indtægter).

Kontrativ finanspolitik (stram finanspolitik):

Formålet med denne politik er at begrænse efterspørgslen i samfundet. Konkraktiv finanspolitik benyttes derfor ved høj-konjuktur. Der er fx tale om kotraktiv finanspolitik hvis regeringen hæver mellemskatten, foretager et investeringsstop eller sænker folkepensionen.

Efterspørgslen i samfundet vil falde, samtidig med at produktionen og bekæftigelsen falder, priserne bliver i høj grad stabilisereet, og der vil ske et overskud på betalingsbalancen.

Staten kan derfor begrænse efterspørgslen ved at spare på udgifter som overførselsindkomster elelr hæve sine indtægter ved at lade skatter og afgifter stige. Når dette sker kan husholdningerne ikke længere forbruge den samme mængde penge på varer, fordi priserne er steget eller rådighedsbeløbet i hustandene er faldet. Derfor falder produktionen i virksomhederne og behovet for arbejdskraft falder også. Konsekvenserne ved denne politik er derfor, at arbejdsløsheden vil stige og produktionen falde. Det bevirker også, at eksporten stiger og importen samtidig falder.

Skattens indtægter: Op

Skattens udgifter: Ned

Resultat: Efterspørgsel falder

Kort fortalt: Kan opregulere sin indtægt ved at bremse sine udgifter (kontanthjælp, arbejdspladser via bygninger, investeringer, renovering af bygninger, infrastruktur, sygehuse) og øge skatterne. Staten får flere penge ind i skatter og afgifter end den bruger.

Ekspansiv finanspolitik (lempelig finanspolitik):

Formålet med denne politik er at øge efterspørgslen i samfundet. Denne politik benyttes ved lav-konjunktyr, når man gerne vil have sat gang i væksten. Der er fx tale om ekspansiv finanspolitik, hvis man sænker bundskatten, bygger nye motorveje eller hæver SU'en.

Efterspørgslen i samfundet vil her stige, samtidig med at produktionen og beskæftigelsen vil. Konsekevensen ved ekspansiv finanspolitik vil være, at inflationen vil stige og samtidig bliver der skabt underskud på betalingsbalancen. 

Så ved at staten øger efterspørgslen i samfundet, kan de sænke skatter og afgifter, hæve forbrug eller foretage investeringer. Når efterspørgslen stiger vil det påvirke virksomhedernes produktion, så den stiger. Derfor får flere virksomheder behov for flere medarbejdere, og arbejdskraften bliver dermed dyrere. Eksporten vil falde og importen stige.

Skattens indtægter: Ned

Skattens udgifter: Op

Resultat: Efterspørgsel stiger

Kort fortalt: Kan nedregulere sin indtægt ved at kræve færre skatter - Staten bruger flere penge end den får ind i skatter og afgifter. Fx udvider den offentlige sektor, investeringer, arebjdspladser, renovering af bygning, infrastruktur, sygehuse.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. december 2018 af ringstedLC

#1: Konsekvenserne for eksport/import og dermed betalingsbalancen er ikke logiske: "... vil produktionen falde. Det bevirker også, at eksporten stiger ...". De virksomheder, der hovedsaligt producerer til eksport er mere afhængige af konjunkturerne i udlandet end af den førte nationale finanspolitik.


Skriv et svar til: hvad betyder økonomisk regulering?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.