Matematik

Reduktion

05. december 2018 af Blithe - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg kæmper lidt med denne reduktion:

3*\frac{x^2+9y^2-6xy}{x+3}

Jeg er ihvertfald kommet så langt, at jeg har fået reduceret udtrykket i tælleren til kvadratsætning nr. 2

3*\frac{(x-3y)^2}{x+3}

Så er spørgsmålet; Hvad gør man så? Bliver 3-tallet der ganges ud med 3-tallet i nævneren???


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. december 2018 af Bibo53

Jeg ville ikke reducere yderligere. Efter behag kan man vælge en af følgende tre muligheder:

3\frac{(x-3y)^2}{x+3}=\frac{3(x-3y)^2}{x+3}=\frac{(x-3y)^2}{\frac{1}{3}x+1}

Jeg foretrækker den midterste.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. december 2018 af AMelev

#0 Hvis du vil forkorte med 3 (dividere i tæller og nævner med 3), skal du huske at dividere i alle led i nævneren, og så får du den sidste mulighed i #1, og det er der nok ingen, der synes, det bliver kønnere af.


Skriv et svar til: Reduktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.