Matematik

Lineær sammenhænge

05. december 2018 af NW12 - Niveau: B-niveau

Halløj! Nolge som kan hjælpe med denne opgav?:) 

I en model antages det, at der er en lineær sammenhæng mellem den gennemsnitlige vægt af danske kvinder og tiden (målt i år fra start af måleperioden). Det oplyses, at den gennemsnitlige vægt af danske kvinder vokser med 1,4 kg over en 5-årig periode.

1) Benyt modellen til at bestemme den årlige stigning i den gennemsnitlige vægt af danske kvinder.

2) Bestem, hvor lang tid der skal gå, før den gennemsnitlige vægt af danske kvinder er vokset med 4,0 kg.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2018 af AMelev

Hvor langt er du selv kommet?
Start med at indføre passende variabelnavne og angiv den lineære model - slå den op i din formelsamling, hvis du ikke kan huske den.


Svar #2
05. december 2018 af NW12

Jeg har ikke lavet noget af den, forstår den simpelthen ikke....


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. december 2018 af AMelev

Du har to variable: Tid efter målingsstart (år) og Gennemsnitsvægt af danske kvinder (kg)
Så skal du afgøre, hviken af disse, der er den uafhængige variabel og hvilken, der er den afhængige. Afhænger tiden af vægten eller omvendt? 
Tiden indretter sig nok ikke efter, hvor meget danske kvinder vejer, så det er nok vægten der afhænger af målingstidspunktet, altså er vægten en funktion af tiden. Så skal du finde passende navne til de to variable. Det kan fx være:
x = Tid efter målingsstart (år) 
f(x) = Gennemsnitsvægt for danske kvinder (kg)
Der er en lineær sammenhæng, så modellen er f(x) = a·x + b

a angiver, hvor meget f(x) stiger, når x stiger med 1, dvs. hvor meget vægten stiger pr. år.

Du får oplyst, at vægten stiger med 1.4 kg på 5 år. Hvad svarer det til pr. år? Det er a.

Når du kender væksten pr. år kan du beregne, hvor mange år, det tager for at øge med 4 kg.


Skriv et svar til: Lineær sammenhænge

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.