Kemi

hvordan kan farver blande sig?

19. december 2018 af Smillalarsen1 - Niveau: A-niveau

Jeg har både spurgt min kemi og fysik lærer, men begge kan egentligt ikke svare på spørgesmålet uden at sige "jeg tror"

Hvis man blander to malinger (lad os tage blå og gul), så ved vi, at den blandede farve vil blive grøn. Men, hvad sker der i disse farver for, at vi overhovedet kan blande dem? Er det fordi vi ikke kan se de rigtige farver, at vi derfor ser farven grøn? Har det noget med energiniveauet at gøre?

håber jeg endelig kan finde svar

mvh :))


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2018 af AngelOneOne

Hej,

Jeg tror mere du skal kigge på farver og blandinger af farver (malinger), som om du ændrer på nogle fysiske egenskaber for blandingen. Det der gør, at du oplever ting som forskellige farver, er disse stoffers egenskaber til at absorbere og reflektere bestemte bølgelængder. Når du ser en ting der er rød, er den rød fordi stoffet tingen er lavet af, reflekterer det meste af de røde bølgelængder, eller røde bølgelængder inden for den røde del af det synlige spektrum. Et hvidt stykke papir reflekterer alle lysets synlige bølgelængder, et sort stykke papir, absorbere alle lysets synlige bølgelængder.

Farven af et stof afhænger altså af, hvilke bølgelængder af synligt lys stoffet absorberer og hvilke det reflekterer. Du kan også se det, hvis du lyser på en rød genstand med UV-lys (der jo ikke indholder noget lys i den røde ende af spektret). Så er genstanden ikke længere rød, men nærmere grå/sort, fordi der ikke er noget rødt lys der kan reflekteres.

Håber det hjalp dig lidt på vej i din forståelse.

/Angel

- - -


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. december 2018 af Sveppalyf

Det er vist egentlig mere et biologispørgsmål end et fysik- og kemispørgsmål.

I øjets nethinde er der nogle farvefølsomme celler som kaldes tapceller. Der er tre typer tapceller, som hver især er mest følsomme omkring én bestemt farve; blå, grøn og rød.

Det er kombinationen af hvilke tapceller der bliver aktiveret hjernen fortolker som en bestemt farve. Hvis alle tre typer tapceller bliver aktiveret, så ser vi det som farven hvid.

Hvis øjet for eksempel modtager monokromatisk lys med bølgelængden 580 nm (gul), så vil både de "grønne" og de "røde" tapceller blive aktiveret (men ikke de "blå") og dette fortolker hjernen så som farven gul.

Hvis øjet derimod modtager lys der består af to bølgelænder 530 (grøn) og 650 nm (rød), så vil 530 nm aktivere de "grønne" tapceller og 650 nm vil aktivere de "røde" mens de "blå" ikke bliver aktiveret. Resultatet vil være det samme som før, og hjernen fortolker der derfor igen som farven gul.


Skriv et svar til: hvordan kan farver blande sig?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.