Kemi

Navngivning - uorganisk kemi

30. december 2018 af Lang93 - Niveau: A-niveau

Hvornår bruger man endelerserne -it og -at.

Det eneste information jeg har er, at -it bruges ved et lavere oxidationstrin og -at ved et højere oxidationstrin. Men et højere eller lavere oxidantionstrin i forhold til hvad? Jeg kan se, at hvis man har to kemiske forbindelser fx.

nr. 1: Na2SO3     og     nr. 2: Na2SO4

vil nr. 1 have et lavere oxidationstrin end nr. 2. Derfor vil de henholdsvis hedde natriumsulfit og natriumsulfat.

Men hvad hvis man ikke har to kemiske forbindelser at "sammenligne" med. Hvis formlen for nr. 2 var givet uden formel nr. 1, hvordan skal man så navngive den?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. december 2018 af AngelOneOne

Hej,

En anden måde at anskue det på er at navnene på de mest almindelige negativt ladede sammensatte ioner, ender på –at som for eksempel nitrat og sulfat. Når en relateret ion indeholder et mindre oxygenatom, bruges endelsen –it i dens navn, som for eksempel nitrit og sulfit. Hydroxidionen (OH-) og cyanidionen (CN-) er undtagelser fra denne navngivningsregel.

Ved at lære formlerne på, ladningerne af, og navnene på de mens almindelige af de sammensatte ioner, kan du udlede de relaterede ioner. For eksempel er sulfationen SO42-, og sulfitionen, der har et mindre oxygenatom, er SO32-. Phosphat- og phosphitionerne, har begge en 3- ladning, og nitrat- og nitritionen har en 1- ladning. Grundstofferne i gruppe 7A (17), danner fire forskellige sammensatte ioner med oxygen. Der tilføjes præfikser til navnene og til endelserne, for at skelne mellem disse ioner. Præfikset per bruges for den sammensatte ion, der har et oxygenatom mere, end –at formen. Endelsen –at ændres til –it for den sammensatte ion der har et oxygenatom mindre. Præfikset hypo, bruges til den sammensatte ion, som har et oxygenatom mindre end –it formen. For eksempel har hver af de sammensatte ioner for chlor – perchlorat, chlorat, chlorit, hypochlorit – en ladning på 1-.

Så når du ved, at ionerne af de forskellige former på de sammensatte ioner (-at, -it, per-, og hypo-) altid har samme ladning, kan du se at oxidationstallet enten må gå op eller ned, for at bibeholde den samme ladning i de forskellige former på ionerne.

Håber det hjalp lidt.

/Angel

- - -


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson


Svar #2
31. december 2018 af Lang93

Tak for svar!


Skriv et svar til: Navngivning - uorganisk kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.