Biologi

Biologi opgave

21. januar 2019 af Lise123Lise - Niveau: A-niveau

Er der en som kan hjælpe med nedstående opgave? (bilag vedhæftet)

- Sammenlign kurveforløbet for gruppe A og gruppe D vist i figur 5, og forklar hvilken betydning thymus har for dannelsen af IgE antistof.


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. januar 2019 af ShadH

Thymus er en lymfeorgan. Her dannes B- og T-celler primært, som senere bruges i kroppens adaptive immunforsvar.

Med den viden kan vi henvende os til kurven. Rotter uden thymus (D) har ikke været istand til at igangsætte et immunrespons - dette fremgår af den manglende IgE dannelse. Værdien for IgE forbliver derfor 0. Derimod har normale rotter (A) en, underforstået, velfungerende thymus som ikke er blevet gjort noget ved. Den kan derfor danne B- og T-celler. Vi kan derfor forvente at disse rotter, som følge af B-cellerne, kan danne det nødvendige antistof (IgE i denne sammenhæng). Det er vigtigt at forstå at antistoffer ikke går ind og direkte dræber den fremmede celle. Derimod binder den sig til den fremmede celles antigen og neutraliserer den eller igangsætter opsonisering (eller begge på samme tid). Ved opsonisering markeres de fremmede celler af antistoffet, som gør det nemmere for T-dræbercellerne at finde de fremmede celler (forestil dig at nogen prøver at gemme sig og en person råber "de er lige her!!!"). T-dræbercellerne lyserer dermed cellen således den dør. 

Når mængden af fremmede celler falder, falder mængden af antistoffet også. Derfor kan vi se at kurven falder mod slutningen - vi må forvente at sygdommen (fnatmiderne) er blevet håndteret.


Skriv et svar til: Biologi opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.