Fysik

Stående bølger

21. januar 2019 af SofieAmalieJensen - Niveau: B-niveau

Hej:-)

Jeg har bare et lille spørgsmål vedrørende stående bølger. Når man har med stående bølger at gøre, hvorfor er bølgelængden af bølgerne på snoren uafhængige af frekvensen? Fordi jeg ville tro at pga følgende forhold:

v=f*lambda eller f=v/lambda

at de ville have en sammenhæng, og dermed påvirke hinanden?

Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. januar 2019 af peter lind

Det er snorelængden der bestemmer bølgelængden og dermed frekvensen og ikke omvendt


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. januar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Bølgelængden er ikke uafhængig af frekvensen.

Længden af snoren bestemmer bølgelængden. Sammen med hastigheden bestemmer det frekvensen. Det er det, man udnytter i strengeinstrumenter.

Hvis man sender en ren tone fra en tonegenerator ind mod f.eks. en guitar og varierer frekvensen, vil man ved bestemte toner kunne høre, at guitarens strenge svinger med. Det er ved de frekvenser, der passer med stående bølger. Ved andre frekvenser svinger strengene ikke med.


Svar #3
21. januar 2019 af SofieAmalieJensen

Hov ups jeg mente bølgehastigheden, hvorfor er bølgehastigheden uafhængig af frekvensen? Men mange tak for jeres svar:))

Kan det være sådan at bølgehastighedene er uafhængig af frekvensen, da frekvensen afhænger af bølgehastigheden? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. januar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Ved svingninger på en snor er bølgehastigheden uafhængig af frekvensen. Det samme gælder for lydens hastighed.

Derimod er vandbølgers hastighed afhængig af bølgelængden og dermed af frekvensen. Deres hastighed er desuden afhængig af vanddybden. Det bevirker, at vandbølger, der kommer ind mod land, bevæger sig langsommere, når vanddybden aftager. Det presser bølgerne sammen, så f.eks. en lav, men lang bølge bliver kortere og meget højere.


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. januar 2019 af ringstedLC

Se på formlen for bølgehastigheden, v:

\begin{align*} v &= f\cdot \lambda\;\left ( \frac{1\cdot m}{s}=m/s\;,\;\frac{1}{s}=Hz \right )\Updownarrow \\ f &= \frac{v}{\lambda}\;,\;\left ( \frac{m}{s\cdot m}=\frac{1}{s}=Hz \right )\Updownarrow \\ \lambda &= \frac{v}{f}\;,\;\left ( \frac{m}{s\cdot \frac{1}{s}}=\frac{m\cdot s}{s\cdot 1}=m\;,\;\frac{1}{s}=Hz \right ) \end{align*}

Når man har to af størrelserne kan den tredje størrelse altså beregnes. Ingen af dem er derfor uafhængige af de to andre.

En lignende sammenhæng haves i Ohm's lov.


Svar #6
23. januar 2019 af SofieAmalieJensen

Tusind tak:))


Skriv et svar til: Stående bølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.