Matematik

Formler og ligninger

02. februar 2019 af Ua123 - Niveau: 8. klasse

Hej, er der nogen der kan hjælpe mig med følgende opgaver;

Når man går forbrænder man 5 kcal pr min og når mna 12 forbrænder man 12 kcal pr min. 

Karla,Rudi og Astrid har besluttet at cykle for at forbruge noglek ilokalorier og få noget motion.Karla har kørt 10min, før hun møder Rudi og astrid. Bag efter kører de sammen.Da de stopper har de tilsammen brugt 1560kcal. 

Beskriv cykelture for Rudi,Karla og Astrid , som passer til disse ligninger:

a)12·3x=1800

b)12·(x+x+20+x+10)=1080

c)12·(x+x+10)=960

b) Løsligningerne og beskriv, hvor lang tidd ehver især har kørt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2019 af Studentos

Gang ud og isolér så x.


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. februar 2019 af mathon

                    \small \begin{array}{lllllll} a)&12\cdot 3x=1800&x=\tfrac{1800}{12\cdot 3}&=&50\\\\ b)&12(x+x+20+x+10)=1080&x=\left (\tfrac{1080}{12 }-30 \right ):3&=&20\\\\ c)&12(x+x+10)=960&x=\left (\tfrac{960}{12}-10 \right ):2&=&35 \end{array}


Svar #3
03. februar 2019 af Ua123

Tusinde tak for svaret :)! Men hvordan kan jeg beskrive dem ud fra ligningerne?

Brugbart svar (1)

Svar #4
03. februar 2019 af mathon

      \small \small \small \small \begin{array}{llll} \textup{a)}&\textup{K, R og A cykler alle i 50 min. og forbr\ae nder tilsammen 1800 kcal }\\\\ \textup{b)}&\textup{K, R og A cykler i henholdsvis 20, 40 og 30 min og forbr\ae nder tilsammen 1800 kcal }\\\\ \textup{c)}&\textup{K og R cykler i henholdsvis 35 og 45 min og forbr\ae nder tilsammen 960 kcal } \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. februar 2019 af AMelev

Jeg forstår ikke opgaven. Deres cykeltur er jo beskrevet i teksten - skal du ikke bruge det til noget?
Læg lige et billede af opgaven op.

ad #4 Tastefejl i b) Det samlede kalorieforbrug er 1080 kcal - ikke 1800 kcal.
c) Det kunne lige så godt være K & A eller R & A, der cyklede 35 hhv 45 min., eller hvis de alle tre skal på banen, K & R, der hver cyklede 35 min, mens A cyklede 10 min.

#3 Rækkefølge Karla,Rudi og Astrid

a) 12·3x = 1800. De bruger tilsammen 1800 kcal. 3x = x + x + x angiver deres samlede køretid. En nærliggende mulighed er, at de kører x min hver, måske følges ad hele vejen. 

b) 12·(x+x+20+x+10)=1080. De bruger tilsammen 1080 kcal.  x+x+20+x+10 angiver deres samlede køretid. En nærliggende mulighed ud fra rækkefølgen er, at Rudi starter 20 min. før Karla og 10 min. før Astrid og de derefter mødes og og følges ad i x min.

c)12·(x+x+10)=960 De bruger tilsammen 960 kcal. x+x+10 angiver deres samlede køretid. En nærliggende mulighed ud fra rækkefølgen er, at Karla og Rudi følges ad i x min, mens Astrid kører i 10 min.

Vær opmærksom på, at der er masser af situationer, der kan resultere i samme ligning, Fx ville situationen, hvor Karla starter 10 min. før og Rudi 10 min. efter Astrid også (efter reduktion) resultere i ligningen i a).


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. februar 2019 af mathon

          \small \small \small \small \small \begin{array}{llll} \textup{a)}&\textup{K, R og A cykler alle i 50 min. og forbr\ae nder tilsammen 1800 kcal }\\\\ \textup{b)}&\textup{K, R og A cykler i henholdsvis 20, 40 og 30 min og forbr\ae nder tilsammen 1080 kcal }\\\\ \textup{c)}&\textup{K og R cykler i henholdsvis 35 og 45 min og forbr\ae nder tilsammen 960 kcal } \end{array}


Svar #7
05. februar 2019 af Ua123

Tusinde tak for jeres svar! Det er en kæmpe hjælp :D 

Er der mulighed i kan hjælpe med denne opgave også. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. februar 2019 af AMelev

x er antal min, som Karla kører, og 12x er tilsvarende kcal-forbrug.
a) Når Karla mindst ( 300 eller flere) skal forbruge 300 kcal, er 12x ≥ 300 ⇔ 300 ≤ 12x, og tilsvarende, når Karla højst ( 600 eller færre) skal forbruge 600 kcal, er 12x ≤ 600, så ulighederne er faktisk ikke helt rigtige. 
Den ulighed, der er angivet i opgave, svarer til "..... får brugt flere end 300 kcal og færre end 600 kcal".
Begge uligheder skal gælde så energiforbruget 12x ligger mellem 300 og 600, dvs 300 ≤ 12x ≤ 600.

b) Det kan du ikke. Løsningen til uligheden 300 < 12x er x > 25 (25 < x). (Se reglerne for ulighedsløsning under c).
Du kan se, at x < 25 ikke passer ved at tage en x-værdi mindre end 25 (fx x = 1), sætte den ind i 12x og se, at resultatet er mindre end 300.

c) Reglerne for løsning af uligheder er næste de samme som for løsning ligninger, bare med den forskel, at hvis man ganger eller dividerer med et negativt tal på begge sider af uighedstegnet, skal tegnet vendes
Eks. -2x < 6 ⇔ x > -3 
12x ≤ 600: Divider med 12 på begge sider. Da 12 er positiv, skal ulighedstegnet forblive, som det var (ikke vendes).

d) Energiforbrug mindst (≥) 2400 kcal: 12x ≥ 2400. Løses som c).


Skriv et svar til: Formler og ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.