Fransk

Fransk sætning - Hvordan & Hvorfor?

04. februar 2019 af LasseCrist - Niveau: 8. klasse

Hej igen:)

Hvordan skal denne sætning skrives?: Jeg kan lave enkle sætninger.
Mit bud er noget i retning af; Je peux faire des phrases faciles.
Har jeg forstået delingsartiklen rigtigt, og passer ordstillingen (Adjektivet efter genstandsleddet?)


Svar #1
04. februar 2019 af LasseCrist

Endnu et spørgsmål. Jeg har svært ved at forstå "Past Tense" på fransk.
Kan det passe at deres datid fungerer som vores førnutid?.. 
 Je regarde - J'ai regardé


Brugbart svar (2)

Svar #2
04. februar 2019 af french doctor

Hej

>Je peux faire des phrases faciles.

Din sætning er fin. Og det er rigtigt med "des" (ubestemt flertal).

Havde du brugt "les", ville det blive bestemt flertal = jeg kan lave de lette sætninger.

Du kan også bruge verbet savoir = at vide/kunne: 

Je sais faire...

Spørgsmål om datid:

Du har forstået det rigtigt: Man bruger før nutid (passé composé).

For at lave den skal du bruge et hjælpeverbum.

I 99 % af tilfældende bruges avoir (at have): j'ai un problème - tu as un problème - il a un problème...

I de sidste tilfælde bruges être (at være): Bruges ved bevægelsesverber (aller, venir, sortir... at gå, komme og gå ud): je suis allé - tu es allé - il est allé...

Også refleksive verber (fx se laver = at vaske sig) bøjes med être i passé composé: je me suis lavé - tu t'es lavé - il s'est lavé...

Man har også en anden datid (imparfait)

Fx Danser:

je dansais - tu dansais - il dansait - nous dansions - vous dansiez - ils dansaient

Den ene datid er ikke mere datid end den anden - hvis du forstår.

Man veksler mellem passé composé og imparfait.

Eksempelvis bruges passé composé til enkeltstående, afsluttede handlinger. 

Imparfait bruges bl.a. til beskrivelser og uafsluttede handlinger.

Det lyder meget indviklet - men er heller ikke vigtigt for dig lige nu:

Sørg for at læse og høre en masse fransk: Så kan du efterhånden høre, hvad der lyder rigtigst.

Dagens sang: Den franske sanger Obispo med sangen "Soledad": https://www.youtube.com/watch?v=S-kvzBaS7rQ

- - -

Sincèrement Thomas


Svar #3
04. februar 2019 af LasseCrist

Tusinde tusinde tak fordi du tog dig tid til at forklare & uddybe grammatikken! Dejligt at få bekræftet arbejdet;) Du er en stor hjælp!

Skriv et svar til: Fransk sætning - Hvordan & Hvorfor?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.