Matematik

Differentialligninger

07. februar 2019 af Einsteinb - Niveau: A-niveau

Heeej, nogle der kan hjælpe med denne opgave?:) 

 Angiv en løsning af formen f(x)=k til nedenstående ligninger:

1) dy/dx=x*y      2)dy/dx=y-1/x+3


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2019 af oppenede

Når  f(x)=k  så er  f '(x)=0

For at se om f(x)=k er løsning til den første gøres prøve,
dvs. f '(x) indsættes på dy/dx og f(x) indsættes på y:

    0 = x*k

som skal gælde for alle x, hvilket er muligt med k=0.


Svar #2
07. februar 2019 af Einsteinb

Okay, men så bliver det jo 0 = x*k? 

Forstår ikke helt..:/


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. februar 2019 af peter lind

f(x) = k betyder at f'(x) = 0. Det kan du opnå for den første ved at sætte y=0; men ikke den anden. De kan begge løses ved hjælp af panserformlen og for den første også ved separation af variable


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. februar 2019 af oppenede

#3 Opgaven siger "angiv en løsning", så den anden er nok:  dy/dx = (y-1)/(x+3)   som har en løsning.

#0 Se https://www.webmatematik.dk/lektioner/7-9-klasse/algebra/regnearternes-hierarki,
     da det du har skrevet er
     y-1/x+3=y-\frac{1}{x}+3


Svar #5
07. februar 2019 af Einsteinb

#4 Ja, sorry mente: dy/dx = (y-1)/(x+3)


Svar #6
07. februar 2019 af Einsteinb

Hvordan laver jeg 2. ? 

Er ret forvirret ang differentialligniger


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. februar 2019 af oppenede

Gør prøve, dvs. indsæt f '(x) = 0  på dy/dx og indsæt f(x) = k  på y.

Isoler da k i den fremkomne ligning.
Hvis k kan isoleres samtidigt med at x forsvinder helt fra den anden side af lighedstegnet, så har du en løsning.


Svar #8
07. februar 2019 af Einsteinb

Forstår det ikke... 

Så det bliver: 

0 = (k-1)/(x+3)

solve for k .. k = 1 ???

Giver det mening eller?


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.