Kemi

Arrhenius ligning - Regler om hvad der er T1 og T2

17. februar 2019 af khk00 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

Jeg har et spørgsmål angående Arrhenius ligningen. Vi har en hastighedskonstant tilknyttet en temperatur på 50 grader og en temperatur på 25 grader men ingen hastighedskonstant her, hvor det er den vi skal finde vha. Arrhenius ligningen. (Ifølge opgaven følger nedbrydningen en 1 ordens reaktion)

Hvordan kan jeg vide hvad der er k1, k2 i ligningen. Min første indskydelse var at den højere temperatur var de 323,15K og k1 så var 293,15K. Er der nogle generelle regler?

Vedhæftet fil: Arrhen.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
17. februar 2019 af mathon

                \small \ln\left ( \frac{k_2}{k_1} \right )=-\frac{E_a}{R}\cdot \left ( \frac{1}{T_2}- \frac{1}{T_1}\right )

     \small \small \begin{array} {lll} k_2&\textup{er den hastighedskonstant, du skal beregne}\\ k_1&\textup{er den hastighedskonstant, du kender}&\textup{uanset temperaturforholdene} \end{array}


Brugbart svar (2)

Svar #2
17. februar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

k1 er hastighedskonstanten ved temperaturen T1.

k2 er hastighedskonstanten ved temperaturen T2.

Men du må selv bestemme hvad du kalder 1 og 2.

I din løsning har du valgt at bruge 1 for den kendte k-værdi og temperaturen 50o og 2 for den søgte k-værdi og temperaturen 25o. Du kunne også have gjort det omvendt. Så havde brøken på venstre side været omvendt, og der ville være byttet rundt på de to led inde i parentesen på højresiden, men resultatet ville stadig være det samme.

Bare husk at k1 og T1 hører sammen, og at k2 og T2 hører sammen.


Svar #3
17. februar 2019 af khk00

Hej igen. 

Jeg tror at #1 har ret i den generelle regl om at man altid sætter k2 som den ukendte værdi man skal beregne. 

#2 hvis man gør det omvendt, altså sætter k2 og T2 som de kendte værdier og derfor vil være k1 som skal findes i ligningen vil dette ikke give det samme. 

Tak for svar!


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. februar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Jo, det giver det samme.

ln(1,21*10-4 / k1) = - 103000/8,314 * (1/323,15 - 1/298,15)  <=>

k1 = 4,86*10-6


Svar #5
17. februar 2019 af khk00

Det du har skrevet giver noget andet på min lommeregner.

ln(1,21*10-4 / k1) = - (103000/8,314) * (1/323,15 - 1/298,15)  

k1= 1,7*10^-6


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. februar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

ln(1,21*10-4 / k1) = - 103000/8,314 * (1/323,15 - 1/298,15)  <=>

1,21*10-4/k1 = e-103000/8,314*(1/323,15 - 1/298,15)  <=>

k1/1,21*10-4 = e103000/8,314*(1/323,15 - 1/298,15)  <=>

k1 = 1,21*10-4*e103000/8,314*(1/323,15 - 1/298,15)  <=>

k1 = 4,86*10-6


Skriv et svar til: Arrhenius ligning - Regler om hvad der er T1 og T2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.