Matematik

Opstille differentialligning

24. februar 2019 af Einsteinb - Niveau: A-niveau

Heej, nogle der kan hjælpe med den her opgave?

For Danmark oplyses følgende demografiske nøgletal for 2016 
    Fødselsrate 10,63 pr tusind
    Dødsraten 9,24 pr tusind
    Indvandring 94.365
    Udvandring 61.335
    Befolkningstal: 5.720.000
Opstil en differentialligning af typen y^'-ay=b til at beskrive udviklingen i Danmarks befolkningstal i årene efter 2016. Hvilke antagelser er nødvendige at gøre?


Hvad siger modellen om befolkningstallet i 2025?


Antag at fødselsraten i 2025 falder til 5,24 pr tusind, mens dødsraten samt migrationstal forbliver uændrede. 
Opstil en ny differentialligning på baggrund af antagelserne efter 2015. Tegn et pileplot og brug dette til at identificere eventuelle ligevægtsværdier. Hvordan udvikler befolkningstallet sig efter 2025? (x=4⋅?10?^6..?10?^7,y=0..?10?^3).


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2019 af Pyrros

Nej. Skriv hvad du er i tvivl om, vi gider ikke lave en hel opgave for dig. Du bør vide hvad den aflede af en funktion er - nemlig ændringen.

Svar #2
24. februar 2019 af Einsteinb

Det ved jeg også godt? Ville bare se, om jeg har regnet rigtigt? 

Har selv fået ligningen til y' = 33.030+a*5720000 , men forstår det ik


Svar #3
24. februar 2019 af Einsteinb

Ingen det kan hjælpe???:(

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. februar 2019 af Pyrros

Indsæt et billede af opgaven. Jeg skal lige være sikker på at du har sat det rigtigt ind.


Svar #5
24. februar 2019 af Einsteinb

Har kopieret direkte over, så det er præcis det samme, der står i opgaven

Brugbart svar (1)

Svar #6
24. februar 2019 af AMelev

Har selv fået ligningen til y' = 33.030+a*5720000 , men forstår det ik

Ikke rigtigt. Det er jo kun i 2016, at der er 5 720 000. Hvert år kommer der flere til, og de føder/dør jo også, samtidig med at der suppleres udefra.

x = antal år efter 2016
y = befolkningstal i år x

Hvis du skal lave en differentialligningsmodel for befolkningstallet efter 2016 udelukkende på baggrund af tallene fra det år, må du forudsætte, at såvel
Reproduktionsraten a (Fødselsrate - Dødsrate) som 
Nettoindvandring b (Indvandring - Udvandring) er uændret i de kommende år.

Hvis det er tilfældet er væksthastigheden y' = a·y + b, da befolkningstallet vokser med reproduktionsraten a, og der kommer yderligere b til udefra.

b) Løs differentialligningen med randbetingelsen y(0) = 5.720.000 med dit CAS-værktøj

c) a er nu ændret - men ellers samme problemstilling.
Resten må du klare selv. Jeg har ingen anelse om, hvad et pileplot er, og jeg kan ikke tyde x=4⋅?10?^6..?10?^7,y=0..?10?^3).


Skriv et svar til: Opstille differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.