Matematik

lincens indtægter

17. marts 2019 af Kathrine9087 - Niveau: 9. klasse

hej 

Jeg har et spørgsmål i matematik, som jeg ikke kan løse.

DR har fra starten været tænkt som public service og allerede i 1927 betalte man licens.
Dengang betalte i alt 130.805 personer licens til DR: 10 kroner pr. år hvis man havde et
krystalapparat og 15 kroner pr. år, hvis man havde et lampeapparat.

Antag at tre femtedel af de licensbetalende personer i 1927 havde et krystalapparat og
resten havde et lampeapparat. Hvor stor var licensindtægten i alt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. marts 2019 af Studentos

Antal licensbetalende med krystalapparat:    130805*\frac{3}{5}=78483 

Antal licensbetalende med lampeapparat:     130805*\frac{2}{5}=52322

Licensindtægt i alt: ?

78583*10=785830  kr.

52322*10=523220  kr.

785830+523220=\mathbf{1309050}  \mathbf{kr.}  


Svar #2
17. marts 2019 af Kathrine9087

men hvor kommer 2 femtedel fra?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. marts 2019 af mathon

                         \small \textup{resten} =1-\tfrac{3}{5}=\tfrac{5}{5}-\tfrac{3}{5}=\tfrac{2}{5}


Svar #4
17. marts 2019 af Kathrine9087

Tusind tak for hjælpen!!

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. marts 2019 af Soeffi

#2. Du kan også gøre sådan:

Der er 130805 i alt.

3/5 af 130805 er (3/5)·130805 = 78483.

Resten er 130805 - 78483 = 52322. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. marts 2019 af Studentos

Jeg kan se, at jeg har lavet en regnefejl i #1.

Det skal være: 

78583*10=785830 Kr.

52322*15=784830 Kr.

785830+784830=\mathbf{1570660} Kr. 


Skriv et svar til: lincens indtægter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.