Matematik

Bevis differentiabilitet i punkt for funktion af to variable

18. marts 2019 af Matematikerens - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har problemer med c'eren i følgende opgave. Nogen der kan hjælpe mig på vej. Jeg har fundet defintionen men kan ikke helt lure hvordan det skal bevises/ikke bevises i dette tilfælde.


Svar #1
18. marts 2019 af Matematikerens

Jeg har fundet definitionen om at det skal gælde at (sed vedhæftede). Men forstår ikke helt hvordan man viser at det gælder eller ikke gælder? 


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. marts 2019 af jnl123

Hvad er f(0,0)?

Hvad er f(0+d,0) for lille d>0?

Hvad er f(0,0+d) for lille d>0?


Svar #3
18. marts 2019 af Matematikerens

Da er vel f(0,0)=0 og f(0+d,0)=0 for lille d>0 og f(0,0+d)=1 for lille d>0? Eller hvad? Jeg forstår ikke helt hvad der fiskes efter?


Brugbart svar (2)

Svar #4
18. marts 2019 af oppenede

#3 (0,0) er diskontinuitetspunkt, hvilket udelukker differentiabilitet.

Der gælder dog f(0,0) = f(0+d,0) = f(0,0+d) = 0, da uligheden 0<y<x2 bliver til 0<0 i alle tilfælde.

For alle d>0 gælder derimod  f(d,d2/2) = 1, hvorfor f ikke er kontinuert i (0,0), da det ikke bliver ved med at give 1, når grænsen d->0 sættes inden for f:   1 = limd->0 f(d, d2/2) \neq f(limd->0 d, limd->0 d2/2) = f(0, 0) = 0.


Svar #5
18. marts 2019 af Matematikerens

Ja okay det giver god mening. Men jeg forstår ikke helt det sidste. Mon det er tilstrækkeligt at argumentere for at 0<y<x^2 giver at 0<0<0 når (x,y)=(0,0) og at det ikke giver mening og derfor må (0,0) være et diskontinuitetspunkt? Og så også inddrage at f(0,0)=0 og f(0+d,0)=0 for lille d>0 og f(0,0+d)=0 for lille d>0?


Skriv et svar til: Bevis differentiabilitet i punkt for funktion af to variable

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.