Matematik

Bestem en ligning for linjen

24. marts 2019 af sofielouring (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Jeg har meget svært ved at løse denne opgave og ved faktisk slet ikke hvor jeg skal starte. 

En ret linje l går gennem punktet A(10,0) og hældningsvinklen er givet ved v=60°

Bestem en ligning for linjen l

Jeg håber meget i kan hjælpe, på forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. marts 2019 af oppenede

Dan ligningen ud fra punktet A(10, 0) og en normalvektor.

Retningsvektoren ligger ved v=60° på enhedscirklen, dvs. en normalvektor ligger ved 60°+90°=150°.
Koordinaterne ved 150° er (cos(150°), sin(150°)).

cos(150°) er pr. definition x-koordinaten af punktet ved 150° i enhedscirklen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. marts 2019 af AMelev

Væn dig til at bruge den officielle formelsamling, som du må bruge til eksamen, så du bliver fortrolig med den, inden det går løs for alvor. Indholdsfortegnelsen er på side 4.

Se s. 13 (66) & (64)


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2019 af ringstedLC

eller brug:

\begin{align*} y &= \tan(v)\cdot x+b \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2019 af mastodont

Sidder også med denne opgave..kan I prøve at forklare det mere udførligt? 

På forhånd tak for hjælpen! 


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. september 2019 af ringstedLC

Hældningsvinklen er vinklen mellem linjen l og x-aksen. Tangens til v er hældningen a.

\begin{align*} \tan(v) &= \tfrac{\text{modst.}}{\text{hosl.}}=\tfrac{a}{1}\text{ (Husk: En hen og "a" op giver h\ae ldningen)} \\ \tan(v) &= a \\y &= ax+b \\ l:y &= \tan(60^{\circ})\cdot x+b\;,\;v=60^{\circ} \\ 0 &= \tan(60^{\circ})\cdot 10+b\;,\;A=(10,0) \\ b &= -\tan(60^{\circ})\cdot 10 \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. september 2019 af mastodont

Tak for hurtigt svar. Så du bruger formlen for en ret linie, indsætter og isolerer så b. Ved du evt. også hvordan den skrives op i Maple? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. september 2019 af ringstedLC

Ja, det synes jeg er smartest, når jeg skal lave en ret linje.

Vedr. Maple: Nej, ikke nok til at instruere dig. Men prøv dig frem, søg på YouTube eller spørg din lærer.


Skriv et svar til: Bestem en ligning for linjen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.