Fysik

Varmekapacitet - Saftevand

25. marts 2019 af Mawias (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har vedlagt et billede af opgaven. Det er opgave b, der driller. 

Jeg har bare antaget, at Q(Glass)afgiver=Q(Saftevand)modtager

Dvs.

cglas*mglas*(Tslut-Tstart,glas)=csaftevand*msaftevand*(Tslut-Tstart,glas)

Dog da jeg ikke har nogen starttemperatur for det blandede saftevand bliver jeg vel nødt til, at benytte mig af vandet- og saftens starttemperature. 

Kan jeg så godt opstille det følgende og så bare isolere sluttemperaturen (som så ville svare til fællestemperaturen)?

cglas*mglas*(Tslut-Tstart,glas)=(csaft*msaft*(Tslut-Tstart,saft))+(cvand*mvand*(Tslut-Tstart,vand))


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2019 af ringstedLC

Nej. Hvis din metode var rigtig, ville blandingen af vand og konc. (altså uden glas) nå temperaturen:

\begin{align*} Q(Vand)_{afgiver} &= Q(Konc.)_{modtager} \\ c_{vand}\cdot m_{vand}\cdot \left ( T_{slut}-T_{start,\, vand} \right ) &= c_{konc.}\cdot m_{konc.}\cdot \left ( T_{slut}-T_{start,\, konc.} \right ) \\ 4180\cdot 0.207\cdot \left ( T_{slut}-12.7 \right ) &= 3840\cdot 0.08\cdot \left ( T_{slut}-5.8 \right ) \\ T_{slut} &= 16.5^{\circ} \end{align*}

hvilket jo ikke kan passe. Brug:

\begin{align*} -\Delta \, Q(Vand)_{afgiver} &= \Delta \, Q(Konc.)_{modtager} \\ - \left (c_{vand}\cdot m_{vand}\cdot \left ( T_{slut}-T_{start,\, vand} \right ) \right ) &= c_{konc.}\cdot m_{konc.}\cdot \left ( T_{slut}-T_{start,\, konc.} \right ) \\ - \left (4180\cdot 0.207\cdot \left ( T_{slut}-12.7 \right ) \right ) &= 3840\cdot 0.08\cdot \left ( T_{slut}-5.8 \right ) \\ T_{slut} &= 10.9^{\circ} \end{align*}

og derfor:

\begin{align*} -\Delta \, Q(Glas)_{afgiver} &= \Delta \, Q(saftevand)_{modtager} \\ -\left (c_{glas}\cdot m_{glas}\cdot \left ( T_{slut}-T_{start,\, glas} \right ) \right ) &= c_{vand}\cdot m_{vand}\cdot \left ( T_{slut}-T_{start,\, vand} \right ) +c_{konc.}\cdot m_{konc.}\cdot \left ( T_{slut}-T_{start,\, konc.} \right ) \\ -\left (840\cdot 0.292\cdot \left ( T_{slut}-23.2 \right ) \right ) &= 4180\cdot 0.207\cdot \left ( T_{slut}-12.7 \right ) +3840\cdot 0.08\cdot \left ( T_{slut}-5.8 \right ) \\ T_{slut} &= \:?\, ^{\circ} \end{align*}


Skriv et svar til: Varmekapacitet - Saftevand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.