Dansk

''Ordklasse der fungerer som en anden ordklasse'' - Hvad er hvad?

31. marts kl. 05:29 af Alrighty - Niveau: A-niveau

Har snublet over nogle grammatiske forklaringer der går på, at en ordklasse kan fungere som en anden ordklasse. Men hvad betyder det helt præcist?

Jeg kan nævne et eksempel: Nogle præpositioner kan også fungere som adverbier. Præpositioner kan sammen med adverbier danne præpositioner der består af mere end ét ord, fx inden ioven påneden under, hvor indenoven og neden er adverbier, og i og under er præpositioner.

Men når en ordklasse fungerer som en anden ordklasse, hvilken ordklasse hører ordet så Egentligt til? Jeg forstår nemlig ikke hvordan eksemplet kan nævne Præpositioner der består af mere end et ord når det derefter nævner, at en af ordene i hvert eksempel faktisk er et adverbium?

fx afefterforimed, tilved. Når de fungerer som adverbier 


Svar #1
31. marts kl. 05:30 af Alrighty

(Glem den sidste linje, kan åbenbart ikke slette den)


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. marts kl. 11:37 af jbmm

Her er et par eksempler:

han har hatten hovedet (præposition foran substantiv)
han har hatten (adverbium, står alene uden styrelse)

han er uden for huset (præposition i 2 ord)
han er udenfor (adverbium, står alene, skrives i ét ord)


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. marts kl. 11:56 af Stygotius

Hvis en præposition fungersom et adverbium, ER det simpelthen et adverbium.

En præposition (da. forholdsord) er et ord som   -meget naturligt-  udtrykker et forhold mellem to størrelser  -som  regel substantiver og pronominer. Den indgår i et præpositionsled, der består af en præposition + en styrelse.

I præpositionsforbindelsen  "på bordet" er ordet "" præpositionen, og "bordet" styrelsen.

I sætningen "Hunden  ligger oven på bordet"  udtrykker "oven på" et forhold mellem  hunden og bordet, og det giver derfor god mening at sige at "oven  på" fungerer som en præposition med "bordet" som styrelse.

Et andet eksempel på at et ord kan fungere som et ord fra en anden ordklasse end det opindeligt var, er det man kalder et "substantiveret adjektiv" (som nogle kender fra tysk). Det er et adjektiv der er brugt som et substantiv. Eksempler kunne være "Den fremmede kom ind i stuen" eller "De små legede i haven" eller "De gamle i plejehjemmet gik ofte tur i haven" eller "Det bedste jeg ved, er en kold øl"


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. marts kl. 12:11 af Stygotius

P.S.  (ad #2)

Når ord som "uden for" og "inden i" optræder som rene præpositioner, er det efter Sprognævnets geniale afgørelse blevet gjort valgfrit at skrive dem i ét eller i to ord. Det er meget svært at se fornuften i dette tiltag,  og især i begrundelsen  for det..


Skriv et svar til: ''Ordklasse der fungerer som en anden ordklasse'' - Hvad er hvad?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.