Matematik

Binomialfordeling

02. april 2019 af MetteN80 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 1)

Ved sidste valg fik partiet G 78% af stemmerne. Vi ønsker at undersøge, om vælgertilslutningen til partiet G er ga°et tilbage.

Ved en vælgerundersøgelse blandt 988 personer sagde 752 personer, at de ville stemme pa° partiet G.

Jeg er i tviv om jeg skal bruge venstre sidet test eller højre sidet test?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2019 af mathon

Vælgerundersøgelsen af vælgertilslutning
til partiet G:
                           \small \small \frac{752}{988}\cdot 100\%=76\%


Svar #2
02. april 2019 af MetteN80 (Slettet)

Jo jo det er jeg med på, men, jeg skal benytte et binomialtest med et 1% signifikansniveau til at vurdere, om tilslutningen til partiet G er ga°et tilbage. Så der for ved jeg ikke om jeg skal bruge venstre sidet binomial test eller højre sidet binomialtest.

Er der en nem huske måde til det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. april 2019 af AMelev

p = Sandsynlighed for G-stemme

Nulhypotese H0: p = 78%
Alternativ hypotese H1: p < 78%
Det vil sige, at kun små testresultater er kritiske i forhold til H0 (gunstige for H1), altså er testet venstresidet.
Har du så styr på resten?

Generelt skal du kigge på alternativ hypotese. De værdier, der taler for den, er kritiske for nulhypotesen. 
Hvis du ikke "siger det højt" kan du huske det på, at "tegnet skal vende som i den alternative hypotese", når du skal finde de kritiske værdier.
H1: p < p0    P(X ≤ k) < α
H1: p > p0    P(X ≥ k) < α
H1: p <> p0   P(X ≤ kh) < α/2 og P(X ≤ kv) < α/2
 


Skriv et svar til: Binomialfordeling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.