Fysik

Inertikræfter og viskose kræfter

02. april 2019 af Gymelev4 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg bøvler med noget Reynolds tal, der skulle være forholdet mellem inertikræfter og de viskose kræfter. Men hvad er det helt præcist? - altså inertikræfter og viskose kræfter?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2019 af mathon

Ved strømninger i rør er overgangen fra laminar til turbulent strømning nogenlunde skarp. Reynolds har ved forsøg vist, at strømningens art ikke alene afhænger af hastigheden v, men er bestemt af tallet

                           \small R=\frac{v\cdot d}{\nu }      hvor            enheder  \frac{m}{s}\cdot m\cdot \frac{s}{m^2}=1

\nu \textup{ er v\ae skens \textbf{kinematiske} viskositet og }d\textup{ er r\o rets diameter.}

Han fandt, at når R, der kaldes Reynolds' tal, overstiger en værdi på ca. 2300, bliver strømningen som regel turbulent.
Det fremgår af enhederne, at Reynolds' tal er ubenævnt og værdien 2300 således er uafhængig af, hvilket målesystem, man benytter.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. april 2019 af Eksperimentalfysikeren

Inertikræfter er kræfter, der opstår, når en masse accelereres. Viscose kræfter er de kræfter, der vrker i grænsen mellem to væskelag, der bevæger sig med forskellig hastighed langs grænsefladen. Det er væskens indre gnidningsmodstand.


Skriv et svar til: Inertikræfter og viskose kræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.