Matematik

Fællesvævner for en brøk?

06. april 2019 af ehc41elev - Niveau: 9. klasse

Hej. Jeg sidder og laver nogle opgaver omkring brøker, da jeg aldrig helt har fået styr på det.

Jeg har resultatet 64 hundrededele. Altså 64/100.

Nu giver den mig denne besked: "Vi kan se at vores resultat kan forkortes, da tælleren og nævneren har fællesnævneren 4."

Jeg overser måske noget meget klart, men hvordan kan brøken 64/100 have en fællesnævner på 4? Det kunne være fedt hvis det var en der gad forklare mig dette. :)

Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. april 2019 af Capion1

4 er en fælles divisor for 64 og 100, og ikke fællesnævner.
Forkort brøken med 4.


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Det er også forkert formuleret. Der burde stå: ".... da tælleren og nævneren begge kan deles med 4."


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. april 2019 af Capion1

\frac{64}{100}=\frac{4\cdot 16}{4\cdot 25}     4 er fælles divisor og kan overstreges. Tilbage står der ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. april 2019 af oppenede

Både tæller og nævner er lige, dvs. 2 går op i dem.

Ovenstående gør sig gældende en gang til efter at have forkortet med 2:
   64/100 = 32/50 = 16/25


Svar #5
06. april 2019 af ehc41elev

Tak for svarene. Det hjalp, og jeg forstår godt fællesnævner nu :)


Skriv et svar til: Fællesvævner for en brøk?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.