Fysik

Arbejde

09. april 2019 af hennapenna (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg skal finde frem til arbejde i en fysik opgave og har brugt formlen:

Ekin 2 + Ekin 1 = Epot 1 + A

Hvor jeg har isoleret A. Måske et dumt spørgsmål, men kan A blive negativt og hvad detyder det hvis det bliver et negavtivt tal.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2019 af mathon

Arbejde er defineret:
                                     \small \small A=\mathbf{F}\cdot \mathbf{s}=\textup{F}\cdot \textup{s}\cdot \cos\left ( \mathbf{F} ,\mathbf{s}\right )\qquad\textup{som er negativt med stump vinkel mellem kraft og vejvektor.}


Svar #2
09. april 2019 af hennapenna (Slettet)

Men der er ingen vinkel? Det er som oppstillingen på billedet og jeg har oplyst at:

M=0,3058kg

m=0,200kg

s=1m

Δt=0,024790s

Δl=0,03m

v=1,21m/s

Vedhæftet fil:mynd i alisfrøði.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. april 2019 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. april 2019 af mathon

Gnidningskraften er rettet modsat vejen
dvs, at vinklen mellem kraft- og vejvektor er 180°:

\small A=\mathbf{F}_{gnid}\cdot \mathbf{s}=\textup{F}_{gnid}\cdot \textup{s}\cdot \cos\left (180\degree\right )=-\textup{F}_{gnid}\cdot \textup{s}


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. april 2019 af Eksperimentalfysikeren

Hvis en kraft giver et positivt arbejde på et system, tilføres der energi til systemet. Hvis arbejdet er negativt, afgiver systemet energi. Det er det, der sker her. Systemet bestående af de to masser, snoren og tyngdekraften på den lille masse afgiver energi til gnidningen mellem den store masse og uderlaget, så gnidningskraften udfører et negativt arbejde på systemet.


Svar #6
10. april 2019 af hennapenna (Slettet)

Hvis jeg skal vise hvordan den mekaniske energi ændres kan det være rigtigt at den er 0 i A og 5,34 i B?


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. april 2019 af Eksperimentalfysikeren

Nulpunktet for m's potentielle energi kan godt lægges ved m's position, når M er ved A. Så vil den mekaniske energi være 0J.

Når M er ved B, er m's potentielle energi så -m*g*s = -0,200kg * 9,82m/s2 * 1m = -1,964 J.

Samtidig har M og m fået en frat på v=1,21m/3, så den kinetiske energi er ½(M+m)*v2 =½(0,3058kg+0,200kg)*(1,21m/s)2 =½*0,306kg*1,464 m2/s2. = 0,224J

Ialt 0,224J - 1,964 J = -1,740 J, så du har en fejl.


Skriv et svar til: Arbejde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.