Matematik

Forskel i procent uden lommeregner

05. maj 2019 af mariestuart - Niveau: 8. klasse

Hej! Jeg vil gerne vide, hvordan man finder forskellen i procent uden lommeregner. 

Fx 300 og 165

Formlen med lommeregner ville jo se sådan her ud:

300-165 = 135

135/300 = 0,45 = 45%

Men det kan jeg ikke i hovedet.

På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2019 af Sveppalyf (Slettet)

135/300

Da du skal regne om til %, så ville det være rart hvis du kunne regne brøken om til 100-dele. Så du prøver om ikke du kan forkorte brøken med 3. Heldigvis går 3 op i 135 45 gange:

135/300 = 45/100 = 45%


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. maj 2019 af StoreNord

Og her skulle det måske være negativt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. maj 2019 af ringstedLC

#1: ... og 3 går op fordi 3 går op i tværsummen af tælleren.

#0: Din formulering: "... forskellen i procent..." er lidt ulden. Procent er altid "af noget". Og det er ikke ligegyldigt om du regner 135 af 300 eller af 165. Eks.:

\begin{align*} \text{Pris v. 1 stk.}: &= 300 \\ \text{Pris v. 10 stk.}: &= 165 \\ \text{M\ae ngderabat}: &= \frac{300-165}{300}=45\% \\\\ \text{Gl. pris}: &= 165 \\ \text{Ny pris}: &= 300 \\ \text{Prisforh\o jelse}: &= \frac{300-165}{165}\approx 82\% \\ \end{align*}

Det er altså formuleringen af spørgsmålet, der bestemmer, hvad man skal gøre.


Svar #4
05. maj 2019 af mariestuart

Ah, okay. Tak til alle svar - jeg vil huske, at det hedder mængderabat en anden gang (:


Skriv et svar til: Forskel i procent uden lommeregner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.