Matematik

Cirklens ligning omskrivning

08. maj 2019 af jlj95 - Niveau: B-niveau

Er der en der vil se om jeg har gjort det rigtigt, jeg syntes jeg roder lidt for meget rundt i det:

2x2+2y2-4x-8y=10 jeg "genkender" 2x2 -4x og 2y-8y med -4x og -8y som det dobbelte produkt.

2x2+1-4x = (x-1)2  og 2y2+4-8y = (2y-2)2 

jeg sæitter derfor 1 og 4 ind på begge sider af den oprindelige ligning:

2x2+2y2+1+4-4x-8y=10

så "samler" jeg kvadraterne: 

(x-1)2+(2y-2)2=10

r= ^{\sqrt{10}} og centrum (1, 2)

Er det rigtig fremgangsmåde? 


Svar #1
08. maj 2019 af jlj95

Jeg ved godt jeg gør et eller andet forkert der hvor jeg sætter 1 og 4 ind, men jeg kan ikke helt se mig ud af det. Er der en der vil skære det lidt ud for mig?


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. maj 2019 af PeterValberg

Det er næsten rigtigt :-)
Du dividerer lige alle led i ligningen med 2, inden du begynder med omskrivningen

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #3
08. maj 2019 af PeterValberg

Sådan

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:IMG_20190508_154339.jpg

Svar #4
08. maj 2019 af jlj95

Tak! :) Men hvordan kan det være jeg dividerer med 2?


Svar #5
08. maj 2019 af jlj95

Er det fordi a2 og bikke kan være produkter? Så tallet foran skal fjernes? Jeg er ikke helt med på det  :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. maj 2019 af Anders521

Årsagen til at du dividerer med 2 er fordi du gerne vil have kvadratet for en toleddet størrelse til at have formen (x-a)2 og (y-b)2, hvor x og y "skal stå alene", da ligningen for en cirkel er (x-a)2 + (y-b)2 = r2. Bemærk at f.eks. at

                                                                    (x-a)2 = x2- 2ax + a2

Havde alle tre led på højresiden af lighedstegnet været ganget tallet 2, så skal vi dividere med 2 for at få den ønskede form (x-a)2.


Svar #7
09. maj 2019 af jlj95

Ah okay, tak :)

Skriv et svar til: Cirklens ligning omskrivning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.