Matematik

Cirklens ligning og tangentens ligning.

10. maj 2019 af Jessielorentsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej! så jeg har problemer med denne opgave: 

Find cirklens ligning for følgende cirkler og deres evt. skæringspunkter med akserne og bestem tangentens ligning i disse skæringspunkter. Cirklen har centrum i (5,3) og radius på 9. 

Jeg har allerde fundet cirklens ligning, men er usikker på hvordan jeg løser de sidste 2 dele af opgaven. 

her er mine beregninger fra da jeg fandt cirklens ligning: 

(x-5)^2+(y-3)^2=9^2 = 81

= (x-5)^2+(y-3)^2=81


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2019 af janhaa

skjærer x-aksa: y = 0

(x-5)2 + 9 = 81

og

skjærer y-aksa: x = 0

25 + (y-3)2 = 81


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. maj 2019 af janhaa

y=0:

2(x-5) + 2(y-3)*y' = 0

2x - 10 -6y' = 0

etc


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. maj 2019 af PeterValberg

Benyt de vektorer, der "går fra" skæringspunkterne til cirklens centrum,
som normalvektorer for tangenterne og selve skæringspunkterne som
det kendte punkt

For linjen med normalvektoren n = (a, b) og det kendte punkt P(x0, y0),
kan følgende ligning opstilles:

a(x - x0) + b(y - y0) = 0

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
10. maj 2019 af Jessielorentsen (Slettet)

okay, tak!


Skriv et svar til: Cirklens ligning og tangentens ligning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.