Matematik

Indekstal- matematik

10. maj 2019 af Fatima2904 - Niveau: C-niveau

Har prøvet at løse den, men uden held. Håber en kan vise, hvordan man beregner denne opgave, og hvilken formel jeg skal bruge. Opgaven er vedhæftet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2019 af Pyrros

Hvad er det du ikke forstår? 

a) Da indeks 139,1=10,95kr, da kan vi opstille to ligninger med to ubekendte:

139.1x=10.95,152.6x=y

Vi får da at x=0,07872, hvorfor prisen i 2013 ved indeks 152,6 vil være 12,01 kroner


Brugbart svar (2)

Svar #2
10. maj 2019 af AMelev

Væn dig til at bruge den officielle formelsamling, som du må bruge til eksamen, så du bliver fortrolig med den, inden det går løs for alvor. Indholdsfortegnelsen er på side 4.
a) Se side 5 (7)
B = 10.95, IB = 139.1 og IS = 152.6 Indsæt i S = ... og beregn

b) Se s. 5 (4)
Den årlige procentvise stigning r = p% i prisen på havregryn kan beregnes ud fra indekstallene eller ud fra selve priserne på en pakke havregryn, men hvis du vil bruge priserne, skal du først bestemme prisen for havregryn i 2000 på samme måde som i a).
n = 2013 - 2000 = ...
Kn = Indekstal i 2013 
K0 = Indekstal i 2000
Indsæt i formlen og løs ligningen mht. r. Omregn derefter til procent.</o:p>


Svar #3
10. maj 2019 af Fatima2904

hvorfor for du B til at være 10,95?


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. maj 2019 af AMelev

Det er den kendte pris - prisen for en pakke havregryn i 2009, så B hører til 2009 og S til 2013.


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. marts 2021 af 923

men hvad er r så for formelen 


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. marts 2021 af AMelev

Det er jo den, man skal bestemme ved at løse ligningen.


Skriv et svar til: Indekstal- matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.