Matematik

Parabler

24. maj 2019 af ChristianHEstbæk (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan vil i løse denne opgave fra dagens eksamenssæt? (se vedhæftet screenshot)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2019 af MatHFlærer


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. maj 2019 af MatHFlærer

a) Den første er enkelt. En positiv diskriminant er når d>0, og den eneste der er det, er parablen C. Den skærer nemlig førsteaksen to steder.

b) Du kan gange funktionsudtrykket ud og få f(x)=2x2+8x+9 og se hvad der er grafen for f. Ellers kan du se, det vha. (x+2)2 her vil du se, at ved x=-2 er parentesen 0. Det er altså grafen for A som er f.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2019 af Soeffi

#0. Svar til b)

1) Løsning ved hjælp af koefficienten til x:

Man ganger ud og ser at koefficienten til x, dvs. b, er positiv. Dermed er A svaret, da positiv b betyder positiv hældning, der hvor parablen skærer y-aksen. 

2) Løsning ved hjælp af toppunkt:

Parablens mindste y-værdi er i toppunktet. Dette optræder, når (x+2)2 har mindsteværdi, dvs. der hvor parentesen er 0. Dette gælder for x = -2. Dermed er A svaret, da den har toppunkt for x < 0

3) Løsning ved hjælp af parallelforskydning:

y = 2·(x+2)2 + 1 er en parallelforskydning i x-aksens negative retning af y = 2·x2 + 1. Denne har toppunkt på y-aksen og dermed er A svaret.


Skriv et svar til: Parabler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.