Fysik

Haster da jeg skal til naturfags eksamen i morgen. Nogen der ved alt om fusion og hvordan energien omformeres til stråling inden den ender på jorden?

16. juni 2019 af hjælptildanskeksamen - Niveau: B-niveau

hvordan omformeres energien fra solen (kerneenergi- fusion) til strålingsenergi?

og hvem ved alt om fusion. Hvis du ved noget, så please hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2019 af mathon

Atomkerners "skæbne" afgøres af to slags kræfter: På den ene side får den elektromagnetiskekraft de positivt elektrisk ladedeprotonertil at frastøde hinanden, ganske som ens magnetpoler gør det, mens den stærke kernekraftvirker som en slags "velcro" på overfladen af både protoner og neutroner; en slags "sammenhængskraft" der ligesom velcro først binder parterne sammen, når de bringes meget tæt på hinanden. I stabile isotoper"overvinder" den stærke kernekrafts "velcro" den elektromagnetiske frastødning mellem protonerne, mens denne frastødning i ustabile, radioaktivekerner formår at "rive" dele ud af atomkernen.

For at få to atomkerner til at fusionere, skal de bringes så tæt på hinanden, at den stærke kernekrafts "velcro-effekt" kan binde dem sammen. Men frastødningskraften virker længe inden kernerne kommer så tæt på hinanden, så derfor er det nødvendigt at varme råmaterialernes atomer op til temperatureromkring 100 millionergrader Celsiusogsamtidig opretholde en vis tæthed: Under disse betingelser bevæger atomkernerne sig så hurtigt, at de "strejfer" hinanden tilstrækkelig tæt til, at den stærke kernekraft kan "træde til" – og gør det ofte nok til at opretholde den høje temperatur og energiproduktion.


Skriv et svar til: Haster da jeg skal til naturfags eksamen i morgen. Nogen der ved alt om fusion og hvordan energien omformeres til stråling inden den ender på jorden?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.