Geografi

Hvorfor har vi klimabælter?

16. juni kl. 14:24 af malene12321 - Niveau: 9. klasse

Hej, jeg skal snart til naturfagseksamen og jeg mangler at få svar på dette spørgsmål: Hvorfor har vi klimabælter? Jeg er overbevist at det har noget at gøre med solen. Nogen der kan forklare det helt præcist? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni kl. 14:35 af ringstedLC

Klimabælter skyldes hovedsaligt årstider (solhøjden). Se her:

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1895074#1895086


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. juni kl. 17:29 af Eksperimentalfysikeren

Det har også noget at gøre med jordens rotation. Ved ækvator er opvarmningen største, mens den er mindst ved polerne. Det bevirker, at luften over ækvator vil stige til vejrs men luften ved polerne vil synke ned. I de øverste lag af atmosfæren vil luften strømme fra ækvator mod polerne, mens den ved jordoverfladen vil strømme fra polerne mod ækvator. Hvis jorden ikke roterede, ville vi have sådan to kredsløb mellem ækvator og polerne, men jorden roterer. Det bevirker, at vindene afbøjes. En luftmasse, der stiger op ved ækvator bevæger sig rundt om jorden med samme hastighed som jordoverfladen. Hvis den bevæger sig mod nord, kommer den til et område, hvor der er kortere vej rundt om jorden, så jordoverfladen bevæger sig langsommere rundt end luftmassen, så luftmasse afbøjes mod højre. Luften synker så ned inden den når frem til polen, og vender tilbage til ækvator som passatvinde.

Tilsvarende vil en luftmasse fra nordpolen stort set ikke bevæge sig rundt om jorden, så når den kommer sydligere, kan den ikke følge med og den afbøjes også mod højre. Derved deles hver af de to halvkugler op i bælter, svarende til opadstigende vinde og nedsynkende vinde, et bælte med vinde drevet af opstigningen og drevet af nedstigningen, og endelig et "sammenstødsbælte", kaldet vestenvindsbæltet, hvor vindene i de to systemer mødes. I dette bælte har vindene fra ækvator størst magt, hvorfor der er en overvægt af vestenvind. Derudover danner sammenstødet mellem vestenvind og østenvind enorme bølger, der viser sig som højttryk og lavtryk, der passerer storer landområder og giver varierende vejr. Dette bælte kaldes vestenvindsbæltet.

Da solen står forskelligt på forskellige tider af året, flytter bælterne sig med årstiden. Derfor er der et område, subtroperne, hvor vejret svinger mellem tropisk og tempereret.

Beskrivelsen ovenfor er kun en skitse, men skulle gerne give et simpelt billede af de ret komplicerede forhold, der er i atmosfæren.


Skriv et svar til: Hvorfor har vi klimabælter?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.