Fysik

Opdrift

11. juli 2019 af benjaminamos (Slettet) - Niveau: B-niveau
Opdrifts formel er : densitet(væske)*volumen (fortrængt væske) *g
Tyngdekraftens formel:m*g
Hvilket også kan skrives som :volumen (legeme) *densitet (legeme) *g

Mit spørgsmål er når man har en lille jern kasse og sænker den i vand så synker den. Men når jernkassens volumen stiger så kommer den til at flyde. Fx når skibe flyder.

Jeg forstår godt at opdriften stiger når volumen stiger. Men tyngdekraften stiger da ligeså meget og derfor vil opdriften da ikke stige mere?
Sådan tænker jeg, men endelig forklar det rigtige

Brugbart svar (1)

Svar #1
11. juli 2019 af mathon

                    \small \begin{array}{lll} \textup{det skyldes at}\\ \textup{gennemsnitsdensiteten}\\ \textup{mindskes:}&\varrho _{\textup{jern,luft}}<1000\; \frac{kg}{m^3} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. juli 2019 af MandenMedMangeHatte

Tyndekraften på jernkassen ændrer sig kun hvis massen af jernkassen ændres.

Hvis en jernkasse med et lille volumen har samme masse som en jernkasse med et stort volumen, så er den forårsagede tyngdekraft på hver enkelt kasse den samme (de har jo samme masse), MEN opdriftskraften på den store jernkasse vil være større end på den lille.


Svar #3
11. juli 2019 af benjaminamos (Slettet)

@birgerbrosa. Vil det sige at jernkassen med den store volumen har en lavere densitet, da den vejer det samme som den lille jern kasse?

Brugbart svar (1)

Svar #4
11. juli 2019 af mathon

\small \begin{array}{lll} \textup{det STORE fortr\ae ngningsvolumen er jo mere luft end jern,}\\ \textup{hvorfor gennensnitsvolumenet kommer under }1000\; \frac{kg}{m^3}=1\; \frac{g}{cm^3}. \end{array}


Svar #5
11. juli 2019 af benjaminamos (Slettet)

Er det også forklaringen til at skibe flyder?
Altså at en stor del af skibets volumen indeholder luft?

Brugbart svar (1)

Svar #6
11. juli 2019 af mathon

                           \small \begin{array}{lllrcl} \textbf{\textit{flydning}:} &&&V_{under}\cdot \varrho _{vand}\cdot g&=&V\cdot \varrho _{\textup{Fe og luft}}\cdot g\\\\ &&&V_{under}\cdot \varrho _{vand}&=&V\cdot \varrho _{\textup{Fe og luft}}\\\\ &&&V_{under}&=&\frac{ \varrho _{\textup{Fe og luft}}}{\varrho _{vand}}\cdot V \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. juli 2019 af Eksperimentalfysikeren

#5 Ja, det er rigtigt.

I store skibe er der ofte en inddeling i mindre rum, der er adskilt af vandtætte vægge (vandtætte skotter), så skibet ikke synker, hvis der går hul på skibet. Sker det, vil et eller nogle få rum fyldes med vand, men resten af rummene kan stadig give opdrift.


Svar #8
11. juli 2019 af benjaminamos (Slettet)

Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Opdrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.