Fysik

Hjælp til Bølger

01. september 2019 af loui707k (Slettet) - Niveau: C-niveau

hey, har brug for hjælp til opgaver omkring bølger. I må gerne forklare hvordan 

En jordskælvsbølge bevæger sig gennem et jordlag, hvor vi forestiiller os, at bølgens hastighed er 8 km/s. Bølgens frekvens er 15 Hz

a. Bestem bølgens bølgelængde og periode. 

Bølgen bevøger sig ind i et andet jordlag, hvor dens hastighed i stedet er 6 km/s 

b. Bestem bølgens nye bølgelængde og periode. 

c. Bestem brydningsforholdet for overgangen. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2019 af mathon

\small \small \small \begin{array}{lllll} \textup{Benyt:}\\&v=\lambda \cdot f\\\\ &\textup{frekvensen bevares i det nye jordlag}\\\\ &\frac{v_1}{\lambda _1}=\frac{v_2}{\lambda _2}\Leftrightarrow \lambda _2=\frac{v_2}{v_1}\cdot \lambda _1\\\\ &T=\frac{1}{f}\\\\ &\frac{n_2}{n_1}=\frac{\lambda _1}{\lambda _2}=\frac{v _1}{v _2} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. september 2019 af mathon

\small \begin{array}{lllll} \textup{og :}\\ &8\; \frac{km}{h}&=&\frac{20}{9}\; \frac{m}{s}\\\\ &6\; \frac{km}{h}&=&\frac{5}{3}\; \frac{m}{s} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2019 af mathon

               \small \small \begin{array}{lllll} a)&\lambda =\frac{v}{f}=\frac{\frac{20}{9}\; \frac{m}{s}}{15\; s^{-1}}=\frac{4}{27}\; m\approx 0.148\; m\\\\ &T=\frac{1}{f}=\frac{1}{15\; s^{-1}}=\frac{1}{15}\; s=0.067\; s\\\\\\\\ b)&\lambda =\frac{v}{f}=\frac{\frac{5}{3}\; \frac{m}{s}}{15\; s^{-1}}=\frac{1}{9}\; m\approx 0.111\; m\\\\ &T\textup{ som i a)}\\\\ c)&\textup{brydningsforhold:}\\ &\frac{n_2}{n_1}=\frac{v_1}{v_2}=\frac{\frac{20}{9}}{\frac{5}{3}}=\frac{20\cdot 3}{9\cdot 5}=\frac{4}{3}\approx 1.33 \end{array}


Skriv et svar til: Hjælp til Bølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.