Matematik

Hvorfor kan formlen for at finde b i en lineær funktion ikke anvendes her? (Den rette linje)

13. oktober 2019 af KneeKreeKey - Niveau: B-niveau

Se vedhæftet billede

Som overskriften antyder.
a beregnes som a=y2-y1    / x2-x1    ,    a=4

Så tænker jeg at man kunne beregne b ved formlen: b=y1-a*x1 fra C niveau
Men ligemeget hvilken værdi jeg vælger bliver det forkert. 
fks b=-5-4*-1 = 19

Men jf rettearket kan dette KUN løses ved at indsætte x og y i formlen for den lineære funktion således at ligningen er y=4⋅x−1 og  b = -1

Hvorfor kan jeg ikke bruge formlen for at beregne b i dette tilfælde? Jeg fatter hat



 


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. oktober 2019 af StoreNord

b = -5+(-4)*(-1) = -1


Svar #2
13. oktober 2019 af KneeKreeKey

Mange tak for svar, jeg havde helt glemt mine regneregler
Når:
y1=-5
x1=-1
a= 4 
Og formlen vi bruger for at finde b er
b=y1-a*x1
så må det vel være
b=-5-4*(-1)
b=-1

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. oktober 2019 af StoreNord

Du kan omskrive ligningen   y=ax+b  til     "Linjens ligning":                  -ax+y=b
Indsætter du punktet  (-1,-5), får du                                         -(-4)(-1) + (-5) = b
Deraf kan du beregne  b.


Skriv et svar til: Hvorfor kan formlen for at finde b i en lineær funktion ikke anvendes her? (Den rette linje)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.