Matematik

Bestem primopløsning 3234 og 1260

20. oktober 2019 af anonym000 - Niveau: Universitet/Videregående

Opgaven er vedhæftet som billede.

a) Denne kan jeg godt finde ud af.

b) Er der en standardmetode til at gøre dette? For små tal kan man let gøre det i hovedet, men det kan jeg ikke med så store tal.

c) Den vil jeg kunne lave når jeg har lavet b).

d) Den vil jeg kunne lave når jeg har lavet b).

e) Den kan jeg godt lave ved at bruge formlen sfd(a,b)·mfm(a,b) = a·b.

f) Læg mærke til at (a,b)=sfd(a,b). Ved ikke om jeg skal bruge noget restklasseregning til denne eller ej. Har ikke rigtigt nogen ideer til det.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. oktober 2019 af StoreNord

3234÷2÷7²÷3÷11 = 1
1260÷2²÷5÷7÷3² = 1


Svar #2
20. oktober 2019 af anonym000

#1

3234÷2÷7²÷3÷11 = 1

..... :-)

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2019 af LeonhardEuler

b) Nej. Der er bruteforcing og bruge lidt tricks her og der. Du kan for eksempel se at begge er lige, så det er en start. Eller brug opgave a og primtalopløs sfd.

c) Brug opgave a)

d) Brug opgave a)

e) Her skal du bruge opgave b). Tag lige nok primtal med til at begge tal går op i det.

f) sfd(a,b) går op i a som går op i mfm(a, b)

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. oktober 2019 af LeonhardEuler

Apropos hvis du fandt en generel hurtig løsning til b), så vil det smadre alverdens krypteringsmetoder. Med lidt omtanke så vil du også blive ufattelig rig.

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. oktober 2019 af StoreNord

Jeg har nu prøvet Euclids algoritme som beskrevet her:
                       https://www.youtube.com/watch?v=5jLWXwSXJdg

Jeg får gcd(3234,1260) til 3.
Men jeg forstår det ikke. Tallene har da andre og større fælles divisorer?     4, 7 og 3


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. oktober 2019 af StoreNord

Nej ikke 4. Men 7.


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. oktober 2019 af LeonhardEuler

Må jeg se dine beregninger? Svaret skulle gerne være 42.

Brugbart svar (0)

Svar #8
21. oktober 2019 af StoreNord

3234 = 2(1260)+714
1260 = 1(714)+543
714 = 1(543)+171
543 = 3(171+30
171 = 5(30)+21
30 = 1(21)+9
21 = 2(9)+3
9 = 3(3)+0


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. oktober 2019 af StoreNord

Jeg ser vist allerede fejlen i 2. linje.


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. oktober 2019 af LeonhardEuler

Du har en fejl ved andet lighed.

Brugbart svar (0)

Svar #11
21. oktober 2019 af StoreNord

Tak, så lykkedes det.


Skriv et svar til: Bestem primopløsning 3234 og 1260

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.