Matematik

Bestemme f'(2) ud fra en graf

02. november 2019 af Weeke (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP

Hvordan skal man bestemme f'(x) til et punkt, når man ikke kender funktionsforskriften, og det er uden hjælpemidler

Opgaven er vedhæftet

Tak på forhånd

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2019 af SuneChr

Læg en tangent i (2, - 1) og aflæs to punkter på tangenten og find dens hældn.koeff. = f '(2)


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. november 2019 af mathon

Eller vælg tre sikre punkter
og indsæt på skift koordinaterne i

                                                            \small a\cdot x^2+b\cdot x+c=y

Når koefficienterne er fundet,
beregnes tangentens ligning i ( 2,f(2))
på sædvanlig vis.
Det ses hurtigt, at c = 1.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. november 2019 af ringstedLC

f '(2) er netop både hældningen af tangenten i (2,f(2)) og hældningen af f i (2,f(2)).

\begin{align*} f(x) &= ax^2+bx+c \\ f(0) &= c=1 \\ f(1)=-1 &= a\cdot 1^2+b\cdot 1+1\Leftrightarrow -2= a+b \\ f(2)=-1 &= a\cdot 2^2+b\cdot 2+1\Leftrightarrow -2= 4a+2b \\ \left \{ a;b \right \} &= \left \{ ?;? \right \} \\ f'(x) &= 2ax+b \\ f'(2) &= 2a\cdot 2+b= \;? \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. november 2019 af AMelev

Alternativt, men nok noget mere besværligt:
Aflæs tre punkter, fx (0,1), (1,-1) og (2,-1) og indsæt i parablens ligning y = a·x2 + b·x +c.

Af punktet (0,1) fås, at c = 1

(1,-1) giver -1 = a +b 
(2,-1) giver -1 = 4a + 2b
Så kan de to ligninger med de to ubekendte a og b løses, og dermed kendes y.

Så kan du differentiere og bestemme differentialkvotienten i 2.


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. november 2019 af SuneChr

Opgaven skal løses ved figurbetragtning, geometrisk og ikke analytisk.


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. november 2019 af AMelev

#5 Det tror jeg også er meningen, men der står faktisk bare, at man skal benytte grafen, og det gør man jo, hvis man bestemmer parablens ligning ud fra 3 punkter, så den metode må være legal, omend besværlig.


Svar #7
02. november 2019 af Weeke (Slettet)

Men de skriver specifikt, at jeg skal '' bestemme'' f'(x), mener de så ikke, at jeg skal iagttage grafen for at komme frem til svaret.


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. november 2019 af SuneChr

# 7
Jeg er dog ret sikker på, at tangentens hældningskoefficient skal findes uden kendskab til funktionens
forskrift. Men du kan jo ta' diskussionen med din matematiklærer.


Svar #9
02. november 2019 af Weeke (Slettet)

Ja, det må jeg gøre på mandag, men ellers tak for hjælpen :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. november 2019 af AMelev

#7 Nej, der står ikke, at du skal bestemme f '(x), i så fald blev du nødt til at bestemme forskriften.

Der står, at du skal bestemme f '(2) og det kan du klare ved at tegne tangenten i (2,f(2)) så godt som muligt og aflæse hældningskoefficienten.


Skriv et svar til: Bestemme f'(2) ud fra en graf

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.