Fysik

Varmekapacitet

03. november 2019 af hboy2002 - Niveau: C-niveau

En der kan hjælpe med opgave 4 og 5?

Jeg er ikke i besiddelse af en databog så ved ikke hvad jeg kan gøre i opg 4. 

Og opgave 5 forstår jeg ærligt ikke.

Tak på forhånd.

Vedhæftet fil: fys4+5.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
03. november 2019 af Kap1D

Formlen for specifikvarme kapacitet siger:

Q=m\cdot c\cdot\Delta T

Du har fået opgivet m - massen, Q - varmetilførelsen og \Delta T - Temperaturstigning. Den eneste ubekendte er altså c - stoffets specifikke varmekapacitet (den du skal finde), ved isolering af c fås:

c=\dfrac{Q}{m\cdot\Delta T}=\dfrac{7,29\cdot 10^3 J}{0,300 kg\cdot 10K } = 2,430 \cdot 10^3\cdot J/(K\cdot kg)

Ved at sammeligne med en tabel over stoffers specifikke varmekapaciteter, er der tale om ethanol eller glycerol


Svar #2
03. november 2019 af hboy2002

Ahh, Mange tak! :-)

Hvad tænker du med opg 5? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. november 2019 af Kap1D

I første række bruger du samme formel, her skal du bare finde energien brugt, så 

Q=m\cdot c\cdot \Delta T


Svar #4
03. november 2019 af hboy2002

Takker! Men hvad er K?


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. november 2019 af Kap1D

Hvor der er fase overgange, fx fra is til vand, skal du udregne smelteenergi for vand, givet ved

E=m\cdot L

Hvor m er massen af vandet, og L er den specifikke smeltevarme (vand specifikke smeltevarme er 336 kJ/kg)


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. november 2019 af Kap1D

K er bare enheden Kelvin


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. november 2019 af Kap1D

Det samme med faseovergang fra vand til damp, her bruges bare vands specifikke fordampningsvarme som ved 1 atm tryk er 2270 kJ/kg.


Svar #8
03. november 2019 af hboy2002

Er det rigtigt?:

http://prntscr.com/prwcbs


Brugbart svar (1)

Svar #9
03. november 2019 af Kap1D

Desværre ikke helt, i det grå felt har du ikke noget at regne ud. Der er bare en blok is på -15 grader, det er først når temperaturen ændre sig vi kan begynde at regne på det.


Svar #10
03. november 2019 af hboy2002

Nu? Forstår det ikke helt

http://prntscr.com/prwf2v


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. november 2019 af Kap1D

Præcis!, jeg tror din lærer bliver rigtig glad hvis du også vil regne udtrykket ud :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. november 2019 af Kap1D

Hvis du skal gøre helt rigtigt skal du bruge SI-enheder, sådan her:

0.450 kg\cdot 4.18 \dfrac{J}{K\cdot kg} \cdot 15K=28.215 J

Det er sikkert ikke så vigtigt, hvis du lige er starte på fysik på gymnasiet, men det er den mest korrekte måde at gøre det på. Der bliver i hvert fald lagt meget vægt på enheder senere i gymnasiet.


Svar #13
03. november 2019 af hboy2002

Så sådan her? http://prntscr.com/prws22

Hvad skal jeg skrive kJ (samlet)


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. november 2019 af Kap1D

Det ser super godt ud, specifik varme kapacitet har enheden \dfrac{J}{K\cdot kg}, det er det eneste du mangler.


Svar #15
03. november 2019 af hboy2002

Okay tak men hvad skal jeg skrive i samlet? :D


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. november 2019 af Kap1D

Jeg går ud fra den yderste kollone er summen af de tydligere regnestykker. Til sidst ved du så hvor meget energi der bruges fra -15 grader helt op til 150 grader, med alle faseovergangene indregnet.


Svar #17
03. november 2019 af hboy2002

Når, så man plusser den man lige har udregnet sammen med de andre?


Svar #18
03. november 2019 af hboy2002

http://prntscr.com/prwxjy


Brugbart svar (0)

Svar #19
03. november 2019 af Kap1D

Der hvor temperaturen ændrer sig har du regnet rigtigt, men i fase overgangene har du brugt den samme formel. Det skal du ikke, her bruger du 

E=m\cdot L

Hvor  m  er massen af vandet, og  L  er den specifikke smeltevarme/fordampningsvarme (vand specifikke smeltevarme er  336\dfrac{kJ}{kg}. Så i anden række bliver udregningen til:

E=0.450 kg \cdot 336 \dfrac{kJ}{kg}=151.2 kJ


Svar #20
03. november 2019 af hboy2002

Okay tak, men hvad er forskellen på kJ og J? :)


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.