Matematik

differentialligning

03. november 2019 af sea789 - Niveau: A-niveau

Hej. Jeg har meget svært ved dette emne, og har derfor svært ved at løse følgende opgave:

Funktionen y(t) opfylder den logistiske differentialligning

y'= ay(M-y)

og der gælder  y(0) = 3000, y'(0) = 3600  og  y(t)  --> 15000 , når  t \rightarrow \infty .

a) Bestem tallene a og M.
b) Bestem en forskrift for y(t) .

Jeg ved godt, at jeg har stillet mange spørgsmål vedrørende differentialligninger. Jeg har fået en ny matematik lærer, som desværre ikke har gennemgået emnet præcist og forståeligt med min klasse. Jeg forstår derfor ikke hvordan opgaven skal aflæses og løses. Er der nogen, som ville være søde og hjælpe mig? :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2019 af mørkfyrste (Slettet)

Du har fået givet to begyndelses betingelser for din differential ligning.

1. y(t=0) = 3000, y'(t=0) = 3600

2. y(t) = 15000 for t  → ∞ , dvs en konstant, så har du også y'(t) for t → ∞

Så (a) løser du ved at indsætte disse to betingelser, så har du to ligninger med to ubekendte. Efter du har gjort dette, burde (b) være triviel at løse


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. november 2019 af AMelev

Det er en logistisk ligning. Se FS side 29 (179)

M er øvre grænse, så M = 15000

Indsæt det og de øvrige oplysninger i differentialligningen for at bestemme a.

Løs derefter differentialligningen vha. formlen.


Skriv et svar til: differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.